martes, 31 de enero de 2017

ELS FETS DE LA FATARELLA. EN MEMÒRIA


Les persones que visiten el Memorial de les Camposines -un espai que arquitectònicament recorda un búnquer i una trinxera propis de la guerra-, poden veure tot un seguit de plaques penjades a la paret. Cada placa conté una relació de persones desaparegudes en la batalla de l'Ebre i, es vulgui o no, a hores d'ara el nom de la persona constitueix un dels pocs referents materials existents, més enllà del record personal que cada família tingui dels seus avantpassats. I són aquests noms el que lliga els militars desapareguts amb la història i les seves famílies.
El dia 28 de gener de 2017 tindran lloc a la Fatarella us seguici d'actes commemoratius dels Fets de la Fatarella de 1937. Les activitats s'han repartit en tres vessants complementaris. El primer serà l'apartat tècnic, en el qual alguns dels més prestigiosos historiadors tractaran els Fets de forma acadèmica. Tot seguit intervindran els representants institucionals, i es posarà cloenda a la jornada amb un acte religiós. Tot això tindrà lloc en dos espais ben especials: la Capella i l'antic cementiri. Pels fatarellencs la Capella és un edifici ben emblemàtic, malgrat que en el seu moment constituí una mena de presó en la qual els faistes hi tancaren centenars de pagesos als que tenien previst matar. I el cementiri vell, que va ser el lloc on van ser afusellats alguns pagesos i en el qual van ser sepultats la majoria, en la fossa comuna que els acull.
Vuitanta anys després d'haver-se produït aquella gran calamitat, per primera vegada l'Ajuntament de la Fatarella ha organitzat de forma oficial uns actes amb els quals vol passar full al pitjor capítol de la història local. Passar full sí, però després d'haver assumit la història i la dignitat de les víctimes dels Fets.
En la mateixa jornada històrica, a l'antic cementiri s'hi enlairarà un monument. Es tracta d'una construcció ben humil bastida amb pedra del país, per bé que el seu significat és incommensurable per tot el que representa. A la placa explicativa s'hi podrà llegir: EN MEMÒRIA DE LES VÍCTIMES DELS FETS DE LA FATARELLA, 24-26 DE GENER DE 1937. Tot d'una: les explicacions dels historiadors, els parlaments dels polítics i el monument han de servir per tancar per a sempre les ferides morals que van obrir els luctuosos Fets de la Fatarella, quan la violència descontrolada dels anarquistes segà la vida a més d'una trentena de pagesos fatarellencs.
És evident que ni el monument ni els actes que s'han organitzat no tornaran la vida a les persones que van morir en aquell dramàtic esdeveniment, però si més no serviran per oficialitzar una part de la història que fins ara havia quedat oculta per un seguit de motius de vegades poc raonables. Així mateix, quedarà fora de dubte la bonhomia d'uns pagesos que, en un moment donat, van haver-se d'enfrontar a la barbàrie que se'ls presentà des de fora vila en forma de mil homes armats.
A partir d'ara es tancaran els dubtes sobre la honorabilitat dels nostres avantpassats víctimes dels Fets. Així mateix, els Fets s'hauran d'entendre en clau històrica i, en conseqüència, caldrà deixar de banda les interpretacions més o menys interessades o esbiaixades que, al llarg de gairebé vuitanta anys, han mantingut la incertesa d'uns esdeveniments que avui ja tothom pot estudiar i comprendre.
A més de la certesa d'una història que no té volta de full, amb els actes que s'han organitzat es vol evidenciar que el consistori fatarellenc -els homes i les dones que representen el municipi de la Fatarella-, ha pres una iniciativa que ajudarà a enterrar metafòricament un morts que ara només tenen terra al damunt, i també a oficialitzar una germanor entre tots que ja fa anys quedà fora de tot dubte.
En referència a les persones que es poden considerar víctimes dels Fets, a l'acte públic de l'any passat, quan es dipositaren unes flors a sobre de la fossa comuna que aixopluga la majoria de cadàvers d'aquell desgraciat incident, es va dir que van ser moltes les persones que van resultar directament afectades. En primer lloc i per sobre de tots, els pagesos assassinats de diverses formes en foren les principals, en companyia dels seus familiars que a partir d'aleshores patiren la seva absència. També foren víctimes indirectes la resta de fatarellencs, quan el poble es quedà sense una part del seu capital humà. Així mateix, cal considerar víctimes els familiars dels faistes fatarellencs, ja que al llarg de molts anys es van veure injustament senyalats per unes accions que ells no havien dut a terme.
Més enllà del dia 28 de gener, quan rebem la visita de familiars o de turistes els podrem continuar mostrant els diversos atractius paisatgístics, gastronòmics i culturals del poble, però també els podrem ensenyar el monument que recorda el capítol més sagnant de la història de la Fatarella, amb l'avinentesa que ja ho farem amb rigor històric i en memòria de les víctimes, de totes les víctimes.

No hay comentarios: