jueves, 4 de marzo de 2010

VIURE DEL PAISATGE


Fins els anys setanta del segle passat, la gent Fatarella havia de viure de la terra, d’uns conreus molt treballosos que just asseguraven la subsistència. A partir de la construcció de les centrals nuclears d’Ascó, la precària economia agrària es complementà amb forts ingressos econòmics, fruit del treball assalariat. Amb l’acabament de les nuclears i amb el desenvolupament de turisme rural, la Fatarella tenia la possibilitat de continuar vivint de la terra, a base de conreus selectius i el foment del turisme rural.
El turisme rural està basat en el paisatge, el clima i la gent, juntament amb el manteniment de les tradicions que ofereixen al visitant aspectes singulars. A tall d’exemple, els municipis d’Horta de Sant Joan i Arnes han sabut optar per aquest sistema de vida, mentre que a la Fatarella ara per ara veiem com la ferralla que s’escampa pel terme condiciona fortament l’opció turística.
La construcció de l’electroquímica de Flix i la seva existència fou possible gràcies a la ignorància de molts i la permissibilitat d’uns pocs, de la mateixa forma que la implantació de les nuclears tingué caire dictatorial; tanmateix, ha estat el sistema democràtic centralista el que ha impulsat la construcció de centrals eòliques en espais poc poblats, una operació que per a més taca ha rebut selectes col·laboracions.

1 comentario:

Olga Xirinacs dijo...

El temps ens fa constatar com allò que va necessitar anys per ser construït, i que va donar segles de servei, integrat a la terra, en un moment queda enverinat perquè l'enginyeria no ha sabut concebre només que enormes fantasmes que s'emparen del territori.