martes, 2 de marzo de 2010

EL FORN D’OLI DE GINEBRE


El denominat popularment Forn d’Oli de Ginebre és un element constructiu que sempre he associat, amb raó o sense, als ibers.
A favor d’aquest pensament hi ha la seva situació a tocar una carrerada, en un punt alt que controla dos camins principals i que alhora té contacte visual amb la Capella, on en temps pretèrits hi havia una important torre de guaita. També el seu parament extern, similar al de construccions ibèriques antigues en forma de torre de planta absidal, com la de Gandesa o bé la de Batea, hi té a veure.
Aquest diumenge passat, els arqueòlegs Núria Rafel, de la Universitat de Lleida, i Francesc Burjachs, de l’ICREA, van visitar l’antic forn. Els amfitrions vam ser Juan Rius, propietari del terreny; Ramon Gironès, president del Centre d’Estudis de la Fatarella; Josep M Clua, regidor de Cultura i jo mateix.
En veure el forn, els tècnics van mostrar reticències sobre l’antiguitat de la peça, degut a vàries raons: d’una banda, la seva planta, aproximadament circular, coberta cupular i el fet que el parament intern estigui fet amb carreus ben escairats, trets aquests dos darrers impropis del període ibèric antic i corresponents a un art més propi de fa dos segles; de l’altra banda, el basament, vinculat a una bassa de recollida del producte (oli de ginebre?) fet a l’interior i que no presenta indicis de refacció; és a dir, que sembla correspondre a l’estat original de l’edificació. Tot plegat, indicant més aviat una construcció moderna, la forma i funció originals de la qual foren ja les de forn. Amb tot, l’estructura presenta un marcat interès etnològic i, per altra part, caldria confirmar que no tingué una fase constructiva anterior. Per això es van comprometre a ajudar a dinamitzar treballs d’anàlisi, de consolidació, d’informació i de difusió sobre aquesta singular construcció.

2 comentarios:

Olga Xirinacs dijo...

Posant noms i dates a les antigues construccions es desfà una mica el petit encant de la llegenda, o sigui, tot allò que el poble hi ha anat afegint.

Francesc dijo...

Hola Josep,
M'ha semblat molt interessant aquest article. Estic recopilant informació sobre forns de ginebre i de pega pertot Catalunya. Em podries dir si és difícil de localitzar i com trobar-lo?

Moltes gràcies
Francesc