miércoles, 19 de febrero de 2014

NO FEU NOSA!


Des del fatídic 1714, quan Catalunya quedà subjugada per la força de les armes a una Espanya de clau castellana radical i absolutista, el nostre país ha viscut tota mena d’opressions polítiques, econòmiques i culturals, sense que tot això ens hagin fet perdre els nostres referents nacionals. A desgrat de tant despotisme, al llarg de tots aquests anys diversos personatges catalans de la qualitat del militar Joan Prim, o dels polítics Estanislau Figueras, Francesc Cambó o Miquel Roca han intentat sense aconseguir-ho que Catalunya formés part -­amb totes les seves riques particularitats- d’una Espanya plural.

Després de tres-cents anys de patir malifetes de tota mena, en els darrers temps s’ha accentuat la pressió fiscal que pateix Catalunya a mans de l’Estat central, una sagnia que ara es practica sota d’eufemisme de solidaritat interterritorial, i que no té altres efectes que empobrir el país i les persones que l’habitem. De la mateixa forma, s’ha intensificat la lluita per anorrear la nostra cultura, especialment la llengua catalana, a base de lleis i normes que ja han tingut efectes desastrosos en altres comunitats veïnes.
Per tot plegat, la majoria d’habitants de Catalunya, tant els que tenim un clar sentiment catalanista com els que simplement estan farts de tants maltractaments, tenim gola avall que no se’ns estima en un país que és tot un referent mundial en malversació econòmica, amb una gestió que s’encara, una vegada més, cap el desastre financer total.

En clau econòmica, Catalunya pateix els efectes d’un centralisme desmembrador que, a tall d’exemple, es manifesta en unes vies de comunicació pensades des de Madrid i per lligar la resta de l’Estat amb la capital, amb autopistes i autovies que es gaudeixen de forma gratuïtat només més enllà de Catalunya, i amb línies fèrries d’alta velocitat que són un referent mundial en extensió i poca efectivitat. Altrament, a nivell cultural hem de veure com des de l’Estat es fa bandera exclusiva del castellà per sobre de les altres llengües que igualment haurien d’estar protegides i fomentades; de les corrides de toros banyades amb sang i sangria; de l’entorpidora enye que s’ha defensat a capa i espasa; del flamenc i de les castanyoles com a referent folklòric espanyol, i de tot un seguit de casticismes que resulten empobridors i excloents.

Decididament, per tots els greuges patits sembla que la gent de Catalunya vol deslligar-se d’una Espanya que mai no s’ha esforçat en entendre’ns, sinó que ha encarat tots els esforços per aconseguir la nostra dissolució. A hores d’ara i en un moviment que té una àmplia i activa base social, ens encaminem cap un procés sobiranista que, si no hi ha una mínima entesa amb l’Estat, pot generar una Catalunya independent.
És evident que el camí no és ni serà fàcil, per tot el que hi ha en joc, especialment a nivell econòmic, més quan els recursos provinents de Catalunya s’utilitzen per anivellar uns pressupostos estatals clarament desequilibrants, i no serà un camí de roses perquè els grans estaments de l’Estat coneixen la poca viabilitat d’una Espanya que no compti amb les forçades aportacions econòmiques catalanes. Per això, des de l’Estat es farà tot el possible per impedir el procés sobiranista, alhora que des dels sectors més anticatalans radicats a Catalunya s’intentarà que el nostre país continuï lligat a l’Espanya que ens ofega. Sortosament, aquest problema ja el tenim diagnosticat.
Un altre problema afegit poden significar aquells grups i persones que, còmodament instal·lats en càrrecs polítics i econòmics de diversa magnitud, es desentenguin del moviment majoritari, o que fins i tot aportin més fum que llum a la causa nacional. A totes aquestes persones caldria fer-les-hi entendre que Catalunya ha de ser una causa comuna que va més enllà dels seus interessos personals, corporatius o partidistes, més quan difícilment res no tindrà futur si Catalunya no pot caminar pel seu propi peu. En base a aquest argument, demano a tothom que faci costat a una causa que s’ho val i, si donat el cas algú nota que li tremolen les cames, que es faci a banda i deixi el seu lloc a altres persones més determinades.

Josep Gironès
Escriptor

No hay comentarios: