domingo, 9 de enero de 2011

LA PROCESSIONÀRIA


La processionària o l’eruga del pi és un insecte propi del clima mediterrani que per la seva proliferació i voracitat causa la mort a molts pins.
Després de superar un llarg procés larvari, les erugues -nascudes en un niu en forma de capoll situat en una branca de pi-, inicien el seu capítol més vital, quan s’alimenten de les parts més tendres del pi, fins que l’exhaureixen. Aleshores inicien el seu trànsit cap a un altre pi, conduïdes per una femella, la qual, si s’atura o mor, paralitza l’expedició.
Si la processó d’erugues transita sense novetat, els animals faran cap a un altre pi, fins que decidiran anar a un espai assolellat on s’enterraran i començaran la seva nova fase de crisàlide, amb una nova posta d’ous que reiniciarà tot el procés.

2 comentarios:

Olga Xirinacs dijo...

Bona lliçó pràctica.
Recordo aquestes erugues, que tocàvem sense voler quan érem petits i ens coïen, perquè són urticants.
També les recordo d'una obre d'A. de Saint-Exupéry, "La ciutadella", on compara aquestes erugues, que són cegues i per això van a tocar una d'altra, amb la gent que es deixa portar amb obediència, així mateix, cega.

(Ni un sol dia aquests comentaris em perdonen haver d'escriure la identitat, a vegades repetida i tot, coiles)

Josep Gironès Descarrega dijo...

La major part de persones, com les erugues, es troben millor en ramat i conduïdes per pastors, els quals, de vegades, són pitjors que els llops.