jueves, 5 de agosto de 2010

CAPELLETA


A l’interior d’algunes cases de la Fatarella s’hi poden trobar capelletes que contenen la imatge de sants i santes. També se’n veu alguna a les façanes.
Temps enrere determinades cases mostraven la imatge del que era el seu sant predilecte, per la festa del qual organitzaven actes religiosos i socials.
A ca Xoximot, una casa amb forta tradició religiosa i de religiosos, entre altres imatges s’hi pot veure la de la Mare de Déu del Carme, situada en una capelleta que es troba a l’entrada de la casa.
Aquesta imatge respon a una acció de gràcies dels propietaris, després de patir un greu accident en el que no hi van haver ferits. Resulta que, un seixanta anys enrere, pel dia de la Mare de Déu del Carme alguns paletes i manobres treballaven en la construcció d’un mur, el qual va caure per l’acció de les fortes pluges. Tot d’una, persones, pedres i fang es van veure caure des d’una alçada considerable, sense que cap dels obrers —entre els quals hi havia el meu pare—, patissin mal a considerar.

2 comentarios:

Olga Xirinacs dijo...

Aquestes capelles d'acció de gràcies deuen tenir també alguna relació amb els ex-vots presents a les esglésies, sempre tots a causa d'un fet tràgic que es va poder resoldre.
Aquí a Mont-ral tenim una capelleta amb Mare de Déu del Roser, de casa dels meus sogres. Ara m'hi fas pensar i un dia la retrataré. Gràcies per la idea.

Josep Gironès Descarrega dijo...

Ja saps: una mà renta l'altra i les dues la cara.