miércoles, 28 de julio de 2010

LA PINEDA i 4


A la platja del Racó encara s’aguanta d’empeus una construcció històrica que ho és per motius diversos. Es tracta d’una petita torre de base quadrada que temps enrere protegia el desguàs a mar de les aigües procedents de la Sèquia Major.
La Sèquia Major va ser una obra de gran calat que va permetre dessecar un ampli espai de la Pineda, cosa que fomentà implantar-hi alguns cultius i, alhora, minorar la influència d’alguns paràsits en la salut de persones i animals.
La urbanització gairebé salvatge del anys seixanta i setanta deixaren la Sèquia Major tocada de mort, alhora que la construcció del parc aquàtic forçava a cobrir-n’he una part de recorregut. A partir d’aleshores i malgrat les accions puntuals encaminades a protegir-la no s’ha aconseguit totalment.
A la mateixa torre s’hi veu una fita, em sembla que la que portava el número vint-i-sis, de les que servien per delimitar els municipis de Vila-seca i de Salou a partir de la segregació. Potser sigui per aquest estigma que la torre sembla desemparada.

2 comentarios:

Olga Xirinacs dijo...

M'ha agradat el comentari de la petita torre que sembla desemparada. Els monuments encara poden tenir qui els vetlli, reconstrueixi o, en el cas pitjor, aterri. Però a nosaltres, ¿qui vetlla?

Josep Gironès Descarrega dijo...

Nosaltres som efímers i sort d'això, ja que el contrari fora demencial. Tanmateix, algunes persones com tu quedareu per molts anys en la memòria de les persones.