lunes, 1 de febrero de 2010

POMS DE MATISSA


Durant unes hores de dissabte i de diumenge hem passejat pel terme. Ens hem parat a buscar fredolics i n’hem trobat, això sí, envoltats en algunes zones de qualitats industrials d’ampolles, bosses de plàstic i brossa de tota mena.
Quan parlem amb els pagesos ens diuen que la brossa la generen els excursionistes, per bé que ens consta que la majoria tornen cap a casa seva la brossa que generen; altres pagesos diuen que són els ciclistes i els motoristes els qui llencen els envasos, ja que no els volen portar a sobre. Amb tot, se sap que els majors generadors de deixalles són els pescadors que acudeixen al pantà del Catllar, ja que consumeixen molta cervesa, licors altament alcohòlics, menjar envasat i molts paquets de tabac. Res, que entre els uns i els altres resulta difícil transitar pel bosc sense trobar deixalles.
Darrerament es veuen grups de persones que es mouen pels boscos tallant-hi branques de matissa, les quals agrupen en poms que lliguen amb gomes. Els qui ho saben asseguren que es tracta d’un material que posteriorment s’empra per oferir-lo ritualment als difunts.
En la foto es mostra dos poms que els seus elaboradors deixaren oblidats al bosc, juntament amb unes quantes gomes.

2 comentarios:

Olga Xirinacs dijo...

Si no és veritat, és ben trobat, que diu el refrany. Ho dic per això dels morts.
Amb la brossa es poden fer barricades que molestin i deixar-les al mig del camí, que obligui a baixar de motos o cotxes per treure-la i poder passar.

Josep Gironès Descarrega dijo...

Aquest ha estat un cap de setmana de motos, al Catllar, amb una prova d’enduro amb dotzenes de participants; sort encara que anaven per circuits tancats que nosaltres evitàvem.