lunes, 25 de enero de 2010

EN MEMÒRIA


A la Fatarella, el 25 de gener de 1937, un grup d’anarquistes va assassinar trenta-dos pagesos. Els van acusar de ser contraris al Govern de la República, però en realitat els van matar perquè no havien volgut formar part de la Col·lectivitat local.
Han passat els anys i cap estament oficial s’ha volgut pronunciar sobre els Fets de la Fatarella, ni quan la guerra, ni amb el govern de Franco ni ara en democràcia. Sembla com si els nostres avantpassats mai no haguessin existit.
A desgrat d’aquest oblit institucional, els descendents dels pagesos reivindiquem la seva memòria; també demanem un acte oficial d’honorança, un manifest que serviria per situar en la història oficial un fet de sang del qual els historiadors no tenen dubtes. Alhora, aniria bé per alliberar-nos de l’obligació que arrosseguem des d’aquell fatídic dia que tant ha condicionat l'esdevenidor a la Fatarella.
La fotografia d’avui és un senzill ram de flors que dipositem virtualment a sobre les fosses comunes en les quals estan enterrats els pagesos assassinats quan els Fets, unes tombes que no compten amb cap mena d’identificació. No ens rau la consciència per tan poca consideració?

2 comentarios:

Olga Xirinacs dijo...

Conec els Fets, i molt més a través dels teus escrits i converses, de tal manera que participo del dol i del dolor d'oblit, que és greu.
El meu pensament, avui, per aquells que seran sempre vius a les memòries dels que els estimen.

l'agutzil de Rocaura dijo...

Quan s'inaugurà el cementiri nou algunes famílies van traslladar-hi les restes del seus difunts, des del cementiri vell.
La majoria dels pagessos assassinats pels anarquistes encara estan colgats en fosses comunes sense identitat.
Les famílies afectades intenten no pensar en aquest tema, però encara és ben viu i el temps no el cura.