sábado, 23 de enero de 2010

CEMENTIRI NUCLEAR


L’Empresa Nacional de Residus (ENRESA) porta molts mesos a la recerca d’un municipi que vulgui acollir un cementiri nuclear.
Properament, l’Associació de Municipis d’Àrees amb Centrals Nuclears (AMAC) presentarà la relació de municipis que poden tenir possibilitats per albergar el que anomenen —amb molta astúcia i una certa malícia—, un Magatzem Temporal Centralitzat.
A les denominades Comarques de l’Ebre sonen amb força els municipis d’Ascó, Tivissa i Vandellòs-Hospitalet de l’Infant, malgrat que el Parlament de Catalunya, diversos consells comarcals, ajuntaments, entitats i persones s’hagin mostrat en contra.
Els ajuntaments que es mostren a favor d’acollir un magatzem destinat a emmagatzemar residus nuclears d’alta intensitat —que generaran radioactivitat al llarg de milers d’anys—, ho fan atrets pels diners que els ofereixen, sense parar-se a pensar que el cementiri nuclear significarà el final definitiu pels pobles que quedin al voltant.
Les persones de les Terres de l’Ebre ja tenim gola avall que a Catalunya se’ns considera ciutadans de baixa categoria, i que les nostres terres són alhora el rebost i el femer del Principat. No n’hi ha prou amb que tinguem la més alta concentració de centrals nuclears, l’escampall més irrespectuós amb el paisatge de parcs eòlics, centrals elèctriques de cicle combinat i hidroelèctriques, les químiques més verinoses i les agressions al territori més inversemblants.
Ara ens volen plantar un magatzem nuclear que acabarà per despoblar el territori. Serà possible tanta irresponsabilitat?

2 comentarios:

Olga Xirinacs dijo...

Un corresponsal meu d'una població valenciana, es queixava amargament que al polígon industrial, tot dedicat a empreses de mobles, els plantifiquessin IKEA, allà al mig.
Li vaig respondre que podríem fer un canvi: nosaltres IKEA i ells el cementiri de residus nuclears, que no faria la competència a les fàbriques de mobles. Ell deia que el municipi la cagava. Jo, que nosaltres ja ens hi caguem fa molt de temps.

Anónimo dijo...

Molt d'acord amb vos, Sr. Gironés. Curt i ras, sense embuts i tal com sona (tal com és, la crua realitat). Gràcies.

(Un anònim dels voltants del possible futur cementiri nuclear d'Ascó).

Per cert, ja sabeu que es diu que l'Ajuntament d'Ascó ha comprat una finca colindant amb el terme de la Fatarella: lo Mas Blanc, d'unes seixanta hectàrees...