martes, 29 de septiembre de 2015

CRÒNICA ELECTORAL ASSOSSEGADA


Com de costum, després de cada procés electoral es presenten les diferents anàlisi dels resultats, uns exàmens que, també per tradició, responen als interessos dels partits participants i a les emocions pròpies dels minuts posteriors als escrutinis. Per això, caldria realitzar els estudis des de perspectives no partidistes i, sobre tot, des d'àmbits més assossegats.
A les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, el vot majoritari s'ha decantat per l'opció Junts pel sí, una coalició de partits i entitats sobiranistes que proposen la independència de Catalunya en referència a l'Estat Espanyol. En conseqüència, la formació guanyadora és la que ha aconseguit els seixanta-dos parlamentaris que la situen com a primera força.
Més enllà dels guanyadors, cal considerar la puixança de Ciutadans, el relatiu manteniment a la baixa del PSC, la menor incidència del que estava previst de Catalunya sí que es pot, la davallada del PPC, l'augment de la CUP i la desaparició d'Unió de l'arc parlamentari català.
Aquesta és una anàlisi objectiva, que es centra en el repartiment de parlamentaris com a referent de la voluntat popular. De la mateixa forma que en una cursa atlètica o amb vehicles qui arriba primer és qui guanya, en aquest cas qui ho ha fet és l'opció que ha obtingut el major nombre de diputats al Parlament.
A partir d'aquesta lectura es poden elaborar interpretacions més o menys interessades, com les que ja hem vist i llegit, les quals tenen tendència a minimitzar els èxits del contrari i a lloar les pròpies consecucions, uns fets que alhora intenten associar-se a les propostes electorals amb les quals es concorria als comicis.
Una de les primeres interpretacions interessades ha estat la dels partits i persones unionistes, que interpreten que els vots aconseguits per les formacions independentistes Junts pel sí i la CUP, inferiors al 50%, serveixen per establir que el sentiment independentista català és minoritari. Gran error! Si es vol saber quin és el percentatge exacte de vots independentistes i de vots unionistes no hi ha altra opció que convocar un referèndum, cosa que fins ara no s'ha permès de forma oficial.
També és un error interessat associar els resultats de Junts pel sí exclusivament a la figura del president Artur Mas, a qui des de l'unionisme s'ha dimonitzat i intentat destruir políticament, amb el pensament tan nostrat de "Morta la cuca mort el verí".
El cert és que el mateix to agre que ha tingut la campanya electoral es veu reflectit als exàmens dels resultats Cal recordar que durant la campanya per a les eleccions al Parlament hi van haver grans aportacions d'opinions, totes respectables, malgrat que algunes eren més que discutibles pel fet de pronunciar-se des d'àmbits que haguessin hagut de mantenir una certa equidistància entre les diferents propostes electorals. D'una banda, institucions de l'Estat, amb tot el seu instrumental, juntament amb les grans empreses, els bancs, destacats membres de l'Església i diferents institucions internacionals es decantaren per l'unionisme. Paral·lelament, els mitjans de comunicació d'àmbit estatal: cadenes de televisió, ràdio, premsa i diverses xarxes socials s'abocaren a una campanya extremadament punyent i molt allunyada de la mínima objectivitat exigible en democràcia.
Contra aquest seguici de pronunciaments interessats, quan s'ha volgut disposar d'informació fidedigna ha calgut acudir a la premsa i als mitjans de comunicació internacionals, que han interpretat els diferents posicionaments polítics i els resultats sense segones lectures. Per això, majoritàriament s'ha destacat la victòria electoral de l'independentisme i la figura d'Artur Mas, alhora que es deixava en evidència la falta d'acció política del president del Govern, Mariano Rajoy, i del partit de govern estatal per resoldre la relació entre Catalunya i Espanya.
Definitivament i ens ho expliquin de l'indret o a l'inrevés, els resultats de les eleccions al Parlament són els que s'han produït, els mateixos que els nostres polítics de tots els colors caldrà que administrin el millor possible i, si pot ser, en benefici de la comunitat que representen.

No hay comentarios: