viernes, 10 de octubre de 2014

BOICOTS, AMENACES I ALTRES MALES TRACES


En els darrers dies s'ha posat d'actualitat l'existència de diversos boicots als productes catalans que s'ha estès per Espanya, cosa que a determinades persones els fa augurar una gran hecatombe econòmica. De quins boicots, grans o petits, es parla?
De primer cal exposar que les ànsies del poble català de poder viure amb plenitud dintre de l'Estat Espanyol s'han vist decebudes per tot un seguit lleis que han posat al límit els serveis bàsics que rebem, alhora que hem vist com amb les més variades formes s'intentava fer desaparèixer la nostra cultura. Aquestes afirmacions no fan altra cosa que posar de manifest les constants agressions que Catalunya pateix a mans d'un Estat centralista, amb un seguit d'actuacions que podrien associar-se al boicot fiscal i cultural. I això són gran boicots!
Quan la societat ha entès que difícilment es pot esperar que canviïn les actituds contra Catalunya i els catalans, s'ha organitzat per fer saber al món que ha arribar l'hora de decidir per nosaltres mateixos, amb tot un seguit de manifestacions i altres formes de pacífica expressió en les quals demanem poder determinar el nostre futur en llibertat.
Contra les democràtiques propostes dels catalans, des del Govern Central no s'ha rebut altra cosa que noves lleis i amenaces que intenten posar fi a unes aspiracions del tot legítimes, les mateixes que els organismes internacionals reconeixen a tots els pobles. Arribats a aquest punt i a la vista de la intransigència estatal, cada vegada són més les persones que se sumen a la causa, ja que entenen que a l'horitzó només s'albiren dues propostes: continuar patint les escomeses centralistes i uniformitzadores de l'Estat Central —cosa que de retruc comporta encaminar-nos junts cap al desastre econòmic total— o formar un nou estat amb capacitat de decidir i administrar els recursos que neixen a Catalunya. I en això estem!
A banda de les lleis que intenten anorrear les nostres legítimes aspiracions i les amenaces que porten aparellades, hi han altres tipus de comminacions que ens adverteixen que Catalunya és inviable sense Espanya, amb arguments que són fàcilment rebatibles des de l'objectivitat dels números. Potser, la tradicional forma de subvertir la realitat pròpia del centralisme impulsa a esgrimir uns arguments del tot contraris a la realitat, quan ja es prou conegut i reconegut que Espanya sense Catalunya entra automàticament en fallida.
Des d'altres àmbits, hi ha l'amenaça de boicot als productes elaborats a Catalunya, amb la qual intenten acoquinar els empresaris. Aquest intent de boicot no és nou, ja que per la xarxa circulen diverses relacions d'efectes catalans als quals es recomana deixar de comprar, alhora que es recomana consumir productes espanyols. En aquest punt cal reconèixer que són bastants els productes catalans que s'han vist lleument perjudicats pels boicots, per bé que també és cert que el capitalisme, al moment de comprar, només té en compte preu i qualitat, amb la qual cosa els boicots de campanar tenen efectes limitats. Recordem sinó el boicot al cava català d'anys enrera, quan per ocupar el lloc del nostre cava aparegueren en diverses regions alguns productes prou curiosos, els mateixos que han desaparegut quan la demanda s'ha decantat cap el cava qualificat.
L'amenaça de boicot que ha fet més por a la ciutadania, quan s'ha pregonat des d'importants mitjans de comunicació, és la que poden patir les entitats financeres catalanes, en el cas que els clients no catalans retiressin la seva confiança als bancs no espanyols. En aquest cas tampoc cal patir massa, ja que es podria generar una certa reciprocitat a la inversa, amb la qual cosa els efectes perniciosos quedarien més que limitats.
A banda dels boicots i de les amenaces amb els quals s'intenta controlar les ànsies de llibertat dels catalans, han aparegut altres formes d'intimidació més pròpies de països del tercer món i de les màfies que de ciutadans europeus, quan s'han esgrimit imatges d'armes de diversa consideració amb les quals s'intenta donar ales a la violència, que no a la raó.
Per tot plegat, crec que ni amb boicots, amenaces i altres males traces no es podrà acabar amb les aspiracions de tot un poble. També penso que es faria més feina intentant cercar acords que procuressin establir bones concordances entre catalans i espanyols, ja que, tant si continuem junts com si definitivament ens separem, s'ho val la bona harmonia, en lloc de l'odi i el ressentiment que fa anys s'intenta inculcar a la part de la societat més poc assabentada de la història real.
La realitat és molt tossuda, tant com els catalans. Coneixem les variades formes d'actuar del centralisme, però entenem que ara mateix no hi ha més opcions que, tal com diria el general Prim: "O caixa o faixa", la caixa del taüt de la mort i la desaparició com a poble o la faixa dels honors i les llibertats.

Josep Gironès

No hay comentarios: