viernes, 11 de octubre de 2013

HOMENATGE SINGULAR (Publicat al Diari 11-10-2103)


El passat 27 de setembre, l’Ajuntament de Mont-roig del Camp organitzà un acte d’homenatge a Antoni Benaiges Nogués, un dels fills més il·lustres del municipi, un mestre d’escola destacat per dos aspectes prou concrets: tenir un ideal humanista a la vida i haver mort assassinat el 25 de juliol de 1936.
Durant l’acte d’honorança, els familiars d’Antoni Benaiges i les autoritats li dedicaren algunes paraules de record i de lloança, alhora que es descobria una placa commemorativa que lluirà a la façana de la que fou casa seva: ca Reverter, situada al carrer Major. Aquesta acció es complementà amb l’exposició titulada Desenterrant el silenci, obra del fotògraf Sergi Bernal, una mostra que s’afegeix al llibre Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar, de Francesc Escrivano, Queralt Solé, Francisco Ferrándiz i Sergi Bernal, que també explica la vida i la mort del personatge.
L'Antoni Benaiges va néixer a Mont-roig del Camp l'any 1903. Era fill del Jaume Benaiges Just i de la Teresa Nogués Sardà .De jove, Antoni va haver de treballar al camp, sobre tot a partir de la mort del seu pare, fins que inicià els estudis de magisteri per acabar-los l'agost de 1929, quan rebé la titulació a l'Escola Normal de Mestres de Barcelona. De fet, la vocació de mestre li venia de família, igual com l’interès per desenvolupar l’innovador sistema pedagògic conegut com el Mètode Freinet.
El moviment pedagògic Freinet volia transmetre un ensenyament més científic que confessional, alhora que ambicionava transformar les relacions entre els educadors i els seus alumnes, per tal d’obtenir un escenari pedagògic més obert, permeable i lliure. A Catalunya, el mètode Freinet s’havia iniciat en una petita escola rural de Lleida, des d‘on s’escampà a altres escoles catalanes. Aquell moviment inicial comptà aviat amb un selecte grup de mestres que, amb funcionament cooperatiu, ampliaren el seu àmbit d’acció més enllà de Catalunya. La transformació pedagògica que propugnaven va arrelar ràpidament i es va escampar a d'altres escoles rurals que pretenien fer de l'impremta a l'escola una eina nova que ajudés els alumnes a entendre, que no a memoritzar. Aquell gran repte pedagògic, que es volia establir a l’endarrerida Espanya dels anys trenta, comptà com a medi de difusió amb la revista Colaboración, que exercia d’òrgan oficial del moviment, alhora que es posava en contra tot l’entramat d’ensenyament de caire conservador.
En el seva carrera de mestre d’escola, Antoni Benaiges va fer cap l’any 1934 a Buñuelos de Bureba, un poble burgalès d’uns dos-cents habitants que disposava d’una escola, la qual, quan no hi havia feina al camp, acollia trenta-dos alumnes. Ben aviat, el mestre va guanyar-se els seus deixebles, que s’identificaven plenament amb un ensenyament participatiu molt allunyat de l’opressiu al qual estaven acostumats. Per contra, els pares dels alumnes i els cacics de la zona aviat qüestionaren una forma d’ensenyar que els era desconeguda.
L’esclat de la guerra precipità els esdeveniments. A partir del cop d’estat, els falangistes implantaren a les zones controlades pels sediciosos el seu poder basat en el terror. A l’Antoni Benages el detingueren i el forçaren a passar un autèntic calvari de humiliacions i de tortures, un suplici que només acabà quan, sis dies després, fou afusellat i enterrat en una fossa comuna juntament amb altres víctimes dels sosllevats.
Com resulta entenedor, l’acabament de la guerra coincidí amb un període de forçat silenci i el consegüent oblit per a moltes persones com Benaiges. Amb tot, una iniciativa del mexicà Fernando Jiménez Mier-Teran, que havia conegut un mestre espanyol exiliat practicant del mètode Freinet, inicià un procés de recerca que a poc ha poc va posar en evidència la magnitud d’Antoni Benaiges, una investigació que comptà amb la complicitat dels familiars del mestre i també la d’alguns exalumnes.
L’homenatge al mestre Benaiges és singular, ja que més enllà de l’àmbit dels guanyadors de la guerra són poques les persones han rebut els honors que es mereixen. Mentre el franquisme es dedicà durant quaranta anys a glorificar els seus “caiguts”, moltes persones estaven mal enterrades i oblidades en qualsevol punt. Podríem dir que aquest va ser el preu de la derrota, però ja no s’entén que ara, en plena democràcia, diverses persones de mèrit i alguns col·lectius de caire històric es mantinguin a l’oblit que els condemnen els polítics incompetents que els haurien d’honorar.

Josep Gironès
Escriptor

No hay comentarios: