miércoles, 20 de marzo de 2013

ESPECTACULAR CULTURA EBRENCA



ESPECTACULAR CULTURA EBRENCA 
Publicat al Diari el dia 1 de juny de 2012

Sota l’organització del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner i l’Ajuntament de Móra d’Ebre, la Fira del Llibre Ebrenc arriba enguany a la novena edició. Des de la seva creació, aspira a ser l’aparador dels llibres en llengua catalana que tractin sobre les comarques situades al voltant del riu Ebre: el Baix Cinca, el Baix Ebre, el Maestrat, el Matarranya, el Montsià, els Ports, el Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, amb autors, editors i llibreters que estiguin vinculats a aquesta zona que destaca per tenir uns molt ben definits vincles culturals comuns.

Els dies 2 i 3 de juny, a Móra d’Ebre, el públic que ho desitgi podrà trobar autors i llibres amb el comú denominador ebrenc, i també persones que produeixen, editen, promocionen i venen una més que variada obra literària. Aquesta reeixida iniciativa compta amb el suport de les principals institucions i entitats culturals de les nostres terres.

Paral·lelament a la Fira del Llibre Ebrenc, la cinquena edició de Litterarum –la fira d’espectacles literaris que organitzen l’Ajuntament de Móra d’Ebre i el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre-, comença a oferir les seves variades activitats a partir del dia 1 de juny.
En l’edició d’enguany s’ofereixen textos literaris lligats a les arts escèniques en diversos formats: música, lectures teatralitzades, recitals de poesia i espectacles de carrer, els quals tindran lloc en espais tan emblemàtics com el Teatre la Llanterna, la Biblioteca, l’Auditori de l’Escola de Música, el Pub The Factory, la Plaça de Dalt i la Carpa Fira.
Fet i debatut, seran un total de divuit les actuacions previstes en l’edició del 2012. Entre els més destacats espectacles literaris que conformen la programació cal citar, a tall de qualificats exemples que donen mostra d’una selecta totalitat: Sagarra dit per Rosa M. Sardà i Una música de Cavalls Negres.

La forta projecció que Litterarum ha adquirit en pocs anys rau en que és tota una referència en l’escenificació d’arts visuals relacionades amb la literatura catalana, en un seguici de representacions que es mostren als professionals de la contractació d’espectacles i als seguidors de les lletres editades en català.
El seu prestigi li permet comptar amb l’ajut institucional, alhora que el d’un seguici d’empreses que en un acte de mecenatge han adquirir entrades als espectacles, les quals distribuiran entre la seva selecta clientela en forma d’acreditat regal.

Segons Albert Pujol, director de Literatum i de la Fira del Llibre Ebrenc, els espectacles que s’ofereixen són possible gràcies a la dinàmica creativa dels actors literaris de parla catalana, i als artistes que transformen en espectacle les lletres catalanes: “L'objectiu principal de Litterarum és donar a conèixer els espectacles que giren al voltant de la literatura i del món del llibre en llengua catalana, per oferir-los als professionals de l'àmbit de la gestió cultural, als tècnics culturals d'administracions públiques i altres professionals del món de l’espectacle cultural”.



D’aquesta forma i per uns dies, Móra d’Ebre tornarà a esdevenir el més gran mostrador literari català, en català i amb el complement ebrenc, on serà possible trobar llibres i els seus autors, alhora que us seguit d’artistes de gran nivell creatiu que transformen la nostra literatura en espectacle. Tot un espectacle!

Josep Gironès
Escriptor





No hay comentarios: