miércoles, 25 de enero de 2012

EN MEMÒRIA


La fotografia que veieu pertany a l’interior del parc de la Capella, a l’antic cementiri municipal. Més a menys a tocar de la pedra que es veu en primer pla hi han situades les tres fosses comunes que van acollir els cossos dels pagesos assassinats en els Fets de la Fatarella del 25 de gener de 1937.
En el decurs d’aquell dramàtic esdeveniment, després de l’enterrament múltiple organitzat com millor es va saber, al cap d’uns dies la Generalitat de Catalunya ordenà l’exhumació dels cadàvers, per tal de procedir al seu reconeixement. Aleshores, algunes famílies aprofitaren per enterrar els seus morts en una tomba o en un nínxol individual, per bé que la majoria de pagesos assassinats encara estan sepultats col·lectivament i sense cap mena de senyal que els recordi.
És aquest l’honor que es mereixen els nostres avantpassats?

2 comentarios:

Olga Xirinacs dijo...

És evident que aquests heroics pagesos defensaven doblement la terra: per ser del país i perquè la treballaven. Per tant, doble honor a ells i a altres com ells, que criden la memòria dels vius.

Josep Gironès Descarrega dijo...

Alguns descendents dels pagesos assassinats demanem i esperem un acte d'honor que estigui a l'alçada del malaurat esdeveniment; altres persones ho esperen en silenci, però uns pocs s'hi oposen amb els més variats arguments.
Si més no, ara els Fets es coneixen molts més que fa deu anys.