viernes, 17 de junio de 2011

SÍMBOLS (2)


A la Fatarella, en els balcons de moltes cases i al llarg de tot l’any s’hi poden veure dos elements carregats de simbolisme: el ram beneït el Diumenge de Rams i el bordó de la diada de Sant Francisco.

Era costum que el ram es guardés tot un any, fins que es reemplaçava per un de nou; aleshores, el ram vell es cremava i les cendres es guardaven per utilitzar-les com a condiment al moment de coure llegums.

El bordó es llueix als balcons com a mostra de devoció i com a prova d’haver participat en un dels actes més populars dels que s’organitzen al llarg de l’any: la romeria.

No ho veureu en cap altre lloc del món!

2 comentarios:

Olga Xirinacs dijo...

Des de temps immemorials estem plens de símbols a les cases: la ferradura darrere de la porta; les fotografies a la lleixa, relíquia dels temps dels romans; a vegades el petit altaret, ara o arula, que en deien ells. Jo encara n'havia fet el mes de Maria, i les "abueles" en tenien gairebé totes. En principi era per acontentar els deus domèstics, custodis de la llar, i nés endavant els nostres sants. Palmes i palmons al balcó no cal dir-ho. I potser també una creueta o anagrama esculpits a la pedra capçalera de l'entrada.

Josep Gironès Descarrega dijo...

Qualsevol símbol és útil per apaivagar les nostres pors.