lunes, 2 de mayo de 2011

MÉS CAMPANES


En una de les darreres entrades al blog publicava la notícia referent a que el campanar de la Fatarella torna a estar al complet de campanes.
En referència a aquest fet, aparegué un comentari anònim que vaig respondre com de costum, amb el mateix to emprat pel comunicant, per bé que m’han arribat des de diversos àmbits que aquest comentari desconegut no ha caigut bé al poble.
En base a les llibertats de pensament i d’opinió, cal recordar que des d’uns segles ençà, els tocs de les campanes situades als campanars dels pobles han servit per avisar els feligresos dels diferents actes religiosos, alhora que també s’utilitzaven per advertir la població en general sobre diversos perills, alertes per invasions, alarmes per foc, sortida de sometents, etc.
En definitiva, crec que, deixant de banda creences religioses i opinions, les campanes també formen part del nostre patrimoni cultural. Del nostre, de tots.

2 comentarios:

Olga Xirinacs dijo...

Hi ha tantes cançons que fan esment de campanes, que per força han de significar un fonament molt fort per al poble.
I tants significats en els tocs, que ens afecten tots un moment o altre de les nostres vides.

Josep Gironès Descarrega dijo...

De petit, quan vaig ser escolà, la primera vegada que vaig tocar les campanes del poble va ser en un toc de morts. S'havia mort son pare d'Horaci i M Mercè.
Eren dos tocs amb una clau donat a un cap de projectil, amb un so agut, seguits amb un to greu de campana. Inicialment la cadència era tan pausada que corprenia, per ser més finàmica al final.