lunes, 7 de febrero de 2011

LLENYA


La devoció dels fatarellencs als seus sants patrons queda ben palesa quan s’accedeix a l’església, a la Capella o quan es veu les ermites que tenim escampades pel terme.
Quan arriba el moment, en honor a tots i cadascun d’aquests sants se’ls celebra la diada, en la qual s’esmercen les despeses que millor es considere.
En temps pretèrits, quan els diners anaven escassos hom aportava el que podia i tenia més a l’abast, cereals principalment, per bé que la llenya era un bon recurs.
Al terme de la Fatarella encara es conserva la partida dels Comuns, un bon tros de terra boscosa els beneficis de la qual anaven en profit del Comú que governava el poble.
El costum de destinar els guanys de la venda de la llenya procedent dels Comuns derivà en la tradicional arreplec de llenya, que encara actualment es diposita i subhasta a la plaça en benefici de la festa de Sant Blai.
Alguna vegada s’ha dit que els pobles com la Fatarella només tindran futur si saben guardar les seves tradicions, la bellesa del paisatge i la bonhomia de les persones. En això estem.

2 comentarios:

Olga Xirinacs dijo...

Bé per La Fatarella, com a realitat però també com a símbol: si nosaltres mateixos no conservem les tradicions-arrels-memòria, qualsevol ventet ens farà caure.

Josep Gironès Descarrega dijo...

Si deixéssim perdre el que som, ens quedaríem sense res.