lunes, 3 de mayo de 2010

FLORS D’ALZINA


Les alzines o carrasques també floreixen per primavera, amb flors que tenen bastant paregut amb les dels avellaners.
Fa molts anys, a la ruralia es pensava que les carrasques i els roures podien curar el trencats —les hèrnies—, de les criatures. Per això, la vespra de Sant Joan, les famílies que tenien un nen amb alguna hèrnia buscaven un arbre jove i es situaven al seu voltant, fent una rotllana. Aleshores, amb l’ajut d’una destral clivellaven el tronc de dalt a baix, fins que podien obrir un forat pel qual passava la criatura. Tot seguit, el nen, —que anava protegit per una faixeta de lli, degut a la seva dolença—, era agafat per la seva mare, qui el passava a través del forat, alhora que pronunciava una frase ritual: “Trencat te’l dono”. El pare, situat a l’altre costat del forat, agafava la criatura i responia: “Curat te’l prenc”. La maniobra es repetia tres cops i acabava quan el forat de l’arbre es posava en el seu estat originari, això sí, embolicat amb la faixeta que portava el nen, recobert amb argila i lligat amb una corda de cànem.
Al cap de tres mesos, si l’arbre havia sobreviscut es considerava que el nen estava curat.
A casa nostra recordo que mon pare explicava que un dels seus germans havia estat “passat pel roure”, i també tinc present haver vist algun roure amb una bona ferida, de dalt a baix, al tronc.

1 comentario:

Olga Xirinacs dijo...

Interessant comentari, aquest d'avui: té una impressionant posada en escena, i és possible que fes el mateix efecte que quan anem a posar un ciri demanant una curació. La fe mou muntanyes, diuen.