domingo, 9 de mayo de 2010

CARDS


Alguns cards, per la seva imatge de planta cuirassada, s’assemblen als dracs llegendaris coberts amb dures i impenetrables escates.
De petits ens entreteníem a pelar les flors dels cards com si petites carxofes fossin, i a menjar-nos el seu interior. En contra d’aquesta pràctica infantil s’aixecaven les veus d’algunes persones d’edat, que consideraven el card con una planta maleïda.
Molts anys després vaig assabentar-me que l’església considerava els cards com a planta demoníaca, degut a que les bruixes les utilitzaven per a pràctiques diverses. En concret, es deia que si la vespra de Sant Joan una parella de joves tallava una flor de card i la deixaven a la serena, si l’endemà apareixia oberta era senyal dels millors averanys; contràriament presagiava desgràcies.

3 comentarios:

Olga Xirinacs dijo...

impressionant exemplar de card, el de la foto.
Hi havia els sants que, per fer penitència, es rebolcaven sobre cards i esbarzers... sabent que mai s'ha d'anar contra la temptació.

Calpurni dijo...

Malgrat la seua mala fama jo considere que la planta estèticament és bella.

Josep Gironès Descarrega dijo...

La major part de les plantes i arbres són bells. Alguns tenen entre les seves branques, fulles i fruits la proporció d'or.
Però algunes persones els utilitzem per algunes coses que no són de raó.