miércoles, 14 de abril de 2010

REPÚBLICA


Tal dia com avui, l’any 1931, Lluís Companys a l’Ajuntament de Barcelona, i Francesc Macià a la Diputació de Barcelona, proclamaren la República Catalana. Aquella declaració comptà amb les simpaties esperançades de molts catalans, però no va poder reeixir per les reaccions contràries que es manifestaren en determinats àmbits polítics i religiosos, militars i econòmics.
Anys enrera, l’any 1641, Pau Claris havia proclamat la república davant la penetració de l’exèrcit castellà. L’intent encetà un llarg període de guerres que acabà de forma vergonyant amb el Pacte dels Pirineus, que deixà Catalunya mutilada.
Al febrer de 1873 es proclamà la Primera República Espanyola, un fet històric que la crisi i les reaccions contràries s’encarregaren d’anorrear.
Posteriorment, l’any 1934, Lluís Companys proclamaria l’Estat Català dintre de la república, un assaig que fou avortat per l’exèrcit espanyol.
És evident que tots els intents que fins ara han sorgit des de Catalunya per obtenir un estat propi i republicà han acabat malament. Són molts els interessos espanyols que necessiten una Catalunya submisa i lligada a un estat centralista, però no és menys veritat que, tot i obligar-nos a continuar en l’estat espanyol, mai se’ns ha respectat com ens mereixem. Fins quan?

3 comentarios:

Olga Xirinacs dijo...

Fa també molts anys hi havia esclavisme a Amèrica. El van abolir. Ara n'hi continua havent a diferents parts del món.
Catalunya és també esclava, i aquí l'esclavisme no s'ha abolit.

Rosalia dijo...

Avui podem celebrar més d'una data significativa, i una d'elles és la de poder complir anys de vida.
Per molts anys!!!
De tot cor...

Josep Gironès Descarrega dijo...

Rosalia, l'any vinent em comprometo a planxar la bandera.