lunes, 22 de marzo de 2010

ANIMALETS (7)


Diumenge, el Catllar va celebrar la seva particular Festa dels Tres Tombs. En l’acte més de carrer i popular, en acabar la missa major, mossèn Joan Brulles beneí tots els animals que la gent li va presentar: gossos, gats, tortugues.... i també a tots els equins que participaven en la desfilada dels tres Tombs.
La Festa dels Tres Tombs es remunta a uns segles enrera, quan per la diada de Sant Antoni abat els propietaris de tota mena de vehicles estirats per equins abillaven cavalls i carruatges, mules i carros, rucs i someres amb els millors guarniments de bast. Amb els traginers ben pentinats, els equins curosament raspallats i les eines brillants s’iniciava una exhibició de força que constituïa un bon aparador de cara la propera temporada de feina.
Era durant la cavalcada que es lligaven sucosos contractes entre els propietaris i els seus clients, alhora que els traginers, amb el seu posat tibat, amb el surriac a la mà i el caliquenyo penjat del llavi inferior, es mostraven presumits.
D’un temps ençà aquell costum que s’inicià en les poblacions més importants s’ha escampat a altres pobles en forma d’espectacle.

1 comentario:

Olga Xirinacs dijo...

Una processó d'animals, uns muntant els altres o estirats pels altres, sempre suscita curiositat.

A Llaveria hi ha el Museu del Bast, fundat pel bon amic Emili Boada.

Beneïts siguin tots.