martes, 23 de febrero de 2010

ARQUITECTURA (5)


L’arquitectura agrària busca la productivitat dels conreus, però també la comoditat de la pagesia. Més enllà de les cabanes, barraques, aixoplucs, refugis i amagatalls que poden acollir persones i animals, altres diversos elements posen a l’abast del pagès una resposta a les seves necessitats i també un cert confort.
Ahir vèiem un gran aljub per emmagatzemar l’aigua de pluja; també podríem mostrar cups pel vi i dipòsits per l’oli, per bé que l’opció d’avui passa per exposar un forn de pa.
Aquest element s’havia utilitzat fins el començament del segle XX, però quan la guerra li van ser requerits els seus serveis davant la impossibilitat de coure pa en els forns del poble.
Esperem no haver-lo de fer servir més per força major.

2 comentarios:

Olga Xirinacs dijo...

Excel·lent amagatall per a hivernar. La fotografia em suggereix un búnker o casamata, amb el canó apuntant per l'espitllera.
Bromes a banda, aquestes construccions són un tresoret. A Mont-ral ja les han desfet totes, així com els pous de gel. En aquelles terres no hi ha interès en la conservació històrica.

Josep Gironès Descarrega dijo...

És cert, Olga, que fruit de la nostra ignorancia perdem bous i esquelles.