sábado, 9 de enero de 2010

TEMPS DE SOPES


Aquesta nit, en aquesta franja costanera propera a Tarragona ha fet molt fred, però no ha arribat a glaçar. Realment tenim un clima benèvol, tal com constaren el romans quan s’hi establiren.
Avui, molts llocs de Catalunya tindran temperatures properes als zero graus, hi hauran glaçades i la neu del terra s’haurà convertit en una massa de glaç que ens acompanyarà alguns dies.
Els humans ens defensem del fred amb roba i habitatges adients, i també a base d’una alimentació sòlida. Per això ara mengem plat de cullera: llegums, brous, escudelles, pures i sopes.
Ahir Dolors ens obsequià amb unes suculentes sopes d’all, un plat que per la seva senzillesa d’elaboració i bon paladar mereixeria figurar entre els grans invents de la nostra civilització.

3 comentarios:

Olga Xirinacs dijo...

Ja se sap, "qui menja sopes...". La iaia ens va acostumar a sopa diària a la nit, que nosaltres després vam canviar per amanida. Però la vigília de Reis, a casa del meu germà i per sopar, la cunyada Cinta prepara una sopa diferent cada any, a endevinar pels comensals. La d'enguany era una sopa medieval de cigrons i pera, ben triturat tot, de textura suau i aromatitzada amb farigola. Finíssima.

Unknown dijo...

Només voldria fer un comentari al voltant del clima benigne de quan s'establiren els romans a Tarraco. Sí que es veritat que en aquells moments la temperatura mitjana anual era superior a la actual (malgrat l'escalfament global actual), però recordem també que els freds de finals de l'Imperi Romà d'Occident, fou una de les variables que contribuïren a la seva desfeta. Sovint oblidem, per les comoditats actuals, que la variabilitat del clima terraqüi pot fer canviar el nostre mode de vida ... i en aquest sentit no prenem gaires mesures.

l'agutzil de Rocaura dijo...

Segueixo el teu blog més que res per llegir-hi l’aportació diària d’Olga Xirinachs, que avui ha estat més sucosa amb el relat de la sopa de sa cunyada. A més, ara he descobert un comunicat d’en Joan Burjachs, un senyor de Blanes molt culte que hi ha dit la seva en referència a la història i al clima.
Poques coses hi ha millors que escoltar als qui saben.