martes, 19 de enero de 2010

ROBATORIS (3)


La pagesia, que sempre ha patit tota mena d’agressions, temps enrera posà en pràctica diverses i enginyoses tècniques de defensa contra els malfactors, lladres i violadors que entraven als masos emparant-se en l’efecte sorpresa i per la força de les armes.
Els gossos eren un dels primers elements d’avís i de defensa, uns animals als que els facinerosos mataven o deixaven entretinguts amb una bona penca de cansalada. Per això el recurs més pràctic i eficaç eren les espitlleres, unes obertures exteriorment estretes i altes que, des de l’interior —on eren molt més amples—, permetien l’observació, així com àmplies maniobres amb les armes de foc.
L’espitllera que es mostra a la foto és una de tantes, per bé que n’hem trobar situades en les quatre cares d’una casa, a sobre de les entrades als masos i per sobre les escales. Amb les armes aguaitant per les espitlleres els delinqüents ho tenien més difícil, però pitjor ho tenien els pagesos si els criminals podien accedir als masos.
Popularment s’explica que, uns seixanta any enrera, un lladre havia intentat entrar a un mas, però el masover ho va poder evitar amb l’escopeta, per completar la feina després amb l’ajut d’una aixada i una pala. Aquell lladre no va robar mai més.

1 comentario:

Olga Xirinacs dijo...

Encertat. Ja diu l'evangeli que si l'home ben armat no vigila casa seva, ve el lladre i ho pren tot. He observat que l'evangeli conté tots els consells pràctics per a cada situació de la vida.