miércoles, 13 de enero de 2010

PREDICCIONS METEOROLÒGIQUES


Antigament els pastors i els pagesos realitzaven les seves prediccions meteorològiques per tot l’any a partir de les observacions del temps que feia els dies que van des de la festivitat de Santa Llúcia fins el dia dels Reis Mags. El temps que feia el dia 13 de desembre s’associava amb el mes de gener, el 14 amb el febrer, el 15 amb el març i així de forma consecutiva fins el dia 24, que corresponia al desembre. Tot seguit, el dia de Nadal es considerava neutre, per bé que la observança de l’endemà ja es lligava al més de desembre, el 27 amb el novembre, el 28 amb l’octubre..., fins el dia 6 de gener que el lligava al més de gener. Posteriorment s’analitzaven les dues prediccions: l’ascendent i la descendent, cosa que ja significava una bona pista.
Amb aquestes dades aplicades al 2010 la previsió és de temps força inestable, amb força pluja, algunes ventades, períodes de fred i un estiu curt i concentrat en els mesos de juliol i agost.
Veurem si l’any 2010 esdevé d’acord amb els pronòstics. De moment, ens podem conformar en mirar des de lluny la mola de Colldejou, nevada.

1 comentario:

Olga Xirinacs dijo...

Quina alegria que em dóna, senyor Josep, amb aquestes prediccions.
¡Un estiu curt! De somni, vaja.
En això confio i, si no resulta veritat, prepari's per a les conseqüències.
Amunt els cors, que gener va pujant.