martes, 29 de diciembre de 2009

GARNATXA BLANCA


Les vinyes es troben en repòs, però els productors no descansen. Llegeixo a La Vanguardia un article signat per Ramon Francàs, on informa que la D. O Terra Alta treballa per a la posada en funcionament d’un pla estratègic per optimitzar el cultiu, l’elaboració i la promoció de la varietat Garnatxa blanca. Bé! Si es té en compte que un terç de la producció mundial d’aquesta varietat la tenim a la Terra Alta i que disposem d’excel·lents productors, la mesura és del tot correcta, ja que ajudarà a vendre a bon preu un dels productes altament qualificats i que poden ser identitaris de la comarca.
Ja fa uns quants anys que M Carmen Ferrer, del Celler Bàrbara Forés, de Gandesa, lluita per tirar endavant aquesta varietat ara reconeguda per seu caràcter mediterrani. Encara recordo el dia que la senyora Ferrer explicava a un selecte grup de persones les qualitats dels seus vins elaborats amb garnatxa blanca: “Són vins càlids i ben estructurats, dotats d’uns aromes fruitals difícils d’aconseguir en altres espais que no disposin de condicions climàtiques i de cultiu tan dures com les de la Terra Alta.
Una vegada més, a la Terra Alta ens trobem amb líders als que caldria seguir, persones que proposen productes qualificats sobre els quals assentar l’economia de la comarca. Sense cap mena de dubte, aquest ha de ser el camí, o no hi haurà futur.

5 comentarios:

Olga Xirinacs dijo...

Com que sóc poc o gens bevedora, també poc entenc de vins i de les seves sofisticacions. Només sé el que m'agrada i el que no, després els experts ja me'n diran el nom. Sé el que vull, això sí, però el meu repertori s'acaba aviat: un negre suau i un xampany de borbolleta fina.
Amb gent com jo s'arruïnarien les vinyes...

Ignasi Revés dijo...

Visca el vi de la Terra Alta!

Unknown dijo...

Doncs, Olga amb el tema dels vins has de tenir present que un bon vi és una sàvia combinació de potència, estructura, finor i elegància. Aquests quatre ingredients són els que formen el vi quasi perfecte (perfecte no hi ha res). No hem de confondre un vi que tingui finor i elegància només amb un vi suau. Si tastes un bon Borgonya veuràs com els 4 ingredients estan presents en la dosi justa. En les vins de la Terra Alta la potència i l'estructura ens venen donades per la mare natura i llavors tenim molta feina per cercar l'elegància i la finor, però has de tenir present que moltes vegades aconseguim unir-les. Els darrers anys alguns productors (influència dels gustos americans) han cercat per damunt de tot l'estructura i la potència i això ha donat pas a vins bons per fer tastos, però imbebibles per manca de finor i elegància. Són vins que cansen.
La Garnatxa Blanca és complicada d'elaborar i a vegades queda fora dels gustos actuals, però cal que tinguis ben present que amb ella podem aconseguir també molta finor i elegància que és el tu demandaves en el teu comentari. A reveure. Que tingueu un bon any

l'agutzil de Rocaura dijo...

Aquesta senyora del Celler Bàrbara Forés en sap molt d'elaborar vins. Gràcies a ella i a persones del seu tarannà la Terra Alta va deixant de banda el vins gairebé explosius per oferir productes molt reconeguts. Sort en tenim!

Josep Gironès Descarrega dijo...

M. Carme, gràcies pel teu sucós comentari.
Amb Olga lligaríeu d’allò més, ja que totes dues sou persones de profundes conviccions en tot el que us proposeu.
Molts èxits i força salut.