domingo, 13 de diciembre de 2009

ABOBAR


La terres de conreu necessiten adobs, els quals poden ser orgànics o químics. La pagesia tradicional, sempre que li és possible, encara utilitza fems procedents de les granges de pollastres o conills, o d’estables de cavalls i altres equins.
Abans, a les cases pageses ajuntàvem els fems procedents de l’aviram amb el dels estables dels rucs o mules, per a barrejar-ho tot amb les femtes de les persones.
Quan era el temps d’abonar les finques, els fems es carregaven als carros, a primera hora del dia. Era una feina que es feia quan encara era de nit, cosa que evitava que les pudors s’escampessin en excés. Tot seguit els fems es traginaven fins a les finques i allí s’escampaven pels espais més necessitats de fertilitzants.
No cal dir que aleshores ningú feia fàstics al moment de traginar fems, i més d’un pagès enllaçava la feina amb els àpats sense ni tan sols passar-se un raig d’aigua per les mans.

2 comentarios:

Olga Xirinacs dijo...

Precisament l'aviram més saborós és el que remena els fems amb la pota i estira amb el bec els cucs que s'hi fan.

Quan encara no hi havia envasos de plàstic, a un racó de l'hort s'hi anaven a tirar amb galledes de zenc les deixalles de cuina i fulles i peles de verdura. Compostatage i res més.

Anónimo dijo...

Hello, as you may already discovered I am new here.
In first steps it's very good if someone supports you, so hope to meet friendly and helpful people here. Let me know if I can help you.
Thanks and good luck everyone! ;)