viernes, 12 de mayo de 2017
ELS FORNS DE CALÇ
Fa
uns mesos, mentre passejàvem amb Josep Ramon Correal pel camí dels
Montagudells -el qual enllaça la Fatarella amb les Camposines-, ens
vam aturar a esmorzar en una cabana de pedra seca que hi havia a
tocar del camí. Ben protegits per aquella obra de volta de canó i
encarats al sol primaveral, no ens vam adonar que aquella construcció
havia tingut diverses utilitats, tal com vaig poder comprovar uns
dies després.
Efectivament,
quan vaig tornar a veure aquella cabana vaig copsar que, si bé
inicialment era una construcció de caire agrícola, posteriorment
havia acollit els calcinaries que treballaven en la pedrera i els
forns de calç que hi ha ben a prop. A partir d'aleshores vaig
demanar a diverses persones que m'expliquessin com funcionaven els
forns de calç, i va ser mon pare: l'Andreu de cal Garrit, paleta de
professió, qui millor m'ho va contar, tot i que de pas em regalà
una reflexió que cal que considerem: "La generació actual de
constructors ho poden comprar tot als magatzems, però nosaltres, per
poder pujar les parets d'una casa havíem d'arrencar la pedra, per
poder bastir els trespols ens calia tallar les bigues i, a més,
coure forns de calç i de guix per poder obtenir aquests materials".
Quanta raó!
De
les converses amb entesos, sabem que la transformació de la pedra en
calç gairebé no havia variat des del temps dels romans i fins que
es deixà de banda a meitat del segle passat. De fet, per fabricar
calç només calia cercar un espai un pèl pendís situat a tocar
d'un camí en el qual hi hagués pedra i llenya en abundància, i a
partir d'aquí ja hi intervenia la traça del calcinaire. Com és
fàcil d'entendre, la combinació de pedra i llenya possibilitava
l'obtenció de calç, un producte que s'evacuava pel camí a lloms de
cavalleries.
Inicialment
i al llarg de tot l'any es podia extreure la pedra, una feina feixuga
en la qual s'utilitzaven eines com: pics, aixades, malls, perpals,
perpalines, cabassos i cartrons. La pedra es trencava i s'amuntegava
a tocar de la pedrera, pendent d'entrar al forn.
Per
començar el procés de transformació de la pedra en calç, calia
construir l'espai de cocció: el forn, poca cosa més que una
construcció cilíndrica, de dos o tres metres de diàmetre i oberta
per un costat. Es bastia amb pedra i morter de calç, per bé que la
darrera capa de l'interior podia ser de pedra sorrenca, ja que no
s'altera tant amb l'escalfor com la de calar.
A
partir d'uns dos o tres pams del nivell del terra, a la part interior
del forn s'hi col·locaven les pedres en forma de falsa cúpula, a
partir d'un relleix. A sobre s'hi anaven posant diverses capes de
pedra, de mesures més petites tal com s'anava omplint el forn cap a
dalt.
Quan
ja s'havia enfornat la pedra era el moment de coure-la, una feina que
necessitava tota la tècnica i experiència possible per aconseguir
un bon producte final. Per això, per la boca del forn situada a sota
de la falsa cúpula s'hi introduïen feixos de llenya de bona
qualitat i mitjanament seca. Una vegada encès, el forn aconseguia
una temperatura mitjana de nou-cents graus, la qual s'havia de
mantenir al llarg de quinze dies. En aquest procés era vital el
control del fum que sortia per entre les pedres, que era fosc a
l'inici i més clar al final. Per això, quan es començava a veure
que sortia fum blanquinós es deixava de posar llenya al forn i, quan
el forn ja s'enfonsava, era el senyal que la cocció havia acabat i
que calia espera un parell de dies per desenfornar la calç.
Es
calcula que es treia la meitat de calç en referència al pes de la
pedra enfornada. Alhora, entre els calcinaires hi havia el
convenciment de que la millor temporada per elaborar era entre la
primavera i l'estiu, quan l'ambient climàtic ajudava a obtenir un
millor producte.
Tot
seguit, la calç viva obtinguda s'ensacava, per utilitzar-la per
desfer els cadàvers de persones i animals, o per desinfectar l'aigua
de les cisternes, dels pous i dels aljubs. Aquesta mateixa calç,
barrejada amb aigua es transformava en calç morta amb la qual
s'elaborava morter de calç o algun producte per emblanquinar parets.
Després
de la guerra del trenta-sis, a les Terres de l'Ebre es construïren
molts forns de calç, ja que aquest producte era un dels pocs
elements a l'abast d'una població que, majoritàriament, havia
quedat arruïnada.
A
banda, l'obtenció de la llenya necessària per coure els forns de
calç -juntament amb la utilitzada per coure el pa als forns o per
escalfar les cases-, contribuïa a mantenir els boscos nets, i més
quan en aquell temps les ovelles i les cabres també es menjaven les
herbes rales i el sotabosc. Però això ja és una altra història.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario