viernes, 12 de mayo de 2017
L'ENCÍS DE L'EMPELTRE
En
un lliurament anterior, el relat del qual situava als anys setanta
del segle passat, comentava la recol·lecció d'olives i la seva
transformació en oli. Passat el temps i a mesura que la recol·lecció
i la molta d'olives s'han tecnificat, ha pujat en paral·lel la
qualitat dels olis obtinguts, i molt! D'una banda s'ha notat la
mecanització de la recol·lecció d'olives, cosa que permet obtenir
un major nombre de quilos amb menys personal i abaratir els costos de
la mà d'obra, alhora que permet portar immediatament les olives al
molí. També ha estat positiu per a l'obtenció d'un bon oli deixar
de banda les olives del terra i evitar barrejar-les amb les collides
de l'arbre. Així mateix, les moltes i les centrifugades en fred
actuals han substituït les antigues premsades en calent i, en
conseqüència, l'oli surt molt més fruitat. A més, es procura que
l'oli no envelleixi als magatzems ni que agafi el camí de la
degradació que va de la mà del pas del temps. Tot plegat ha tingut
com a conseqüència una gran qualitat en la producció de l'oli, un
producte que a la comarca de la Terra Alta resta aixoplugat en una
Denominació d'Origen Protegida.
Un
altre factor determinant per a la qualitat de actual l'oli s'ha
produït a partir de la moltura per varietats, amb la separació,
sobre tot, entre l'Arbequina i l'Empeltre, un fet que ha permès
conèixer les particularitats de cadascun dels productes. D'una
banda, l'Arbequí és una varietat que el Duc de Medinaceli
promocionà des del seu viver situat a Arbeca, després de la seva
estada als Llocs Sants de Síria i Palestina. L'arbequí és un arbre
molt productiu i que regala fruit als pocs anys de la seva plantació.
Les olives arbequines possibiliten un oli de paladar fi que transmet
bones característiques organolèptiques, al mateix temps que són
aptes per confitar. Pel seu costat, l'Empeltre és una varietat
ancestral que és possible que tingui arrels en els assentaments
grecs esdevinguts a la zona, cosa que es pot aventurar al veure el
volum i la longevitat d'alguns arbres a hores d'ara ja monumentals.
Es tracta d'un arbre força vigorós que triga més que l'Arbequí a
donar fruits, per bé que és més primerenc, el seu oli resulta
millor en característiques organolèptiques i té una major
estabilitat. Com en el cas de l'Arbequina, les olives d'Empeltre es
poden confitar.
A
banda de les dues varietats anteriors, a la Terra Alta també es
poden trobar oliveres de les varietats Farga, Rojal, Morruda i
altres, tot i que en menor quantia.
A
la Terra Alta existeix una certa confusió entre les varietats Farga
i Empeltre, ja que són nombroses les persones que anomenen fargs
arbres que són d'Empeltre. Tal com afirma Antònia Ninot Cort,
investigadora de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària
del Centre Mas de Bover: "La Farga es conrea principalment al
Baix Ebre i el Montsià, i menys a la Terra Alta. Gairebé totes les
Oliveres Monumentals del Territori de Sénia són d’aquesta
varietat. La varietat Empeltre es conrea a tota la vall de l’Ebre i
és la varietat principal de la DOP Terra Alta". Indiferent a
aquesta confusió, les olives d'Empeltre es fan notar per la seva
forma ovalada, a més d'un volum considerable molt superior a l'oliva
de la varietat Farga. El fruit és molt carnós, apte per aconseguir
un bon oli, per elaborar conserves i, ja darrerament, per preparar
patés.
En
referència a l'oli monovarietal d'Empeltre, cada cop són més les
persones que l'escullen per consumir-lo, ja sigui per les seves
característiques com per tastar un producte un pèl diferent de
l'oli d'Arbequina.
Al
llarg dels darrers anys, l'oli de la varietat Empeltre elaborat a la
Terra Alta ha aconseguit diversos guardons a nivell nacional i
estatal, com en el cas de la marca La Gaeta, de Vilalba dels Arcs,
que obtingué el guardó com a Millor oli d'Empeltre amb D.O.P. Terra
Alta els anys 2009 i 2010. Així mateix, la marca Rius d'Or obtingué
la màxima distinció a l'oli d'oliva fruitat extra en la varietat
Verd dolç més equilibrat, dintre els Premis concedits pel Centre de
Desenvolupament de l’Oli i la Diputació de Tarragona. Així
mateix, ha tingut molt bona acollida la seva melmelada -de gran sabor
i complexitat d'aromes- elaborada a partir d'aquest producte que es
va presentar a la Festa de l'Oli de la Fatarella, fins el punt que es
va exhaurir la producció.
És
possible que amb la varietat d'oli Empeltre acabi per passar el
mateix que esdevingué amb el vi de la varietat Garnatxa Blanca, que
amb la tecnificació dels cultius i de l'elaboració ha esdevingut el
màxim referent a la Terra Alta. Si això resulta així serà perquè
son dues varietats: la Garnatxa Blanca i l'oliva Empeltre, que estan
molt lligades a les característiques del territori i d'una gent que
cal que us afanyeu a descobrir, si és que no ho heu fet abans.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario