viernes, 12 de mayo de 2017

L'ENCÍS DE L'EMPELTRE


En un lliurament anterior, el relat del qual situava als anys setanta del segle passat, comentava la recol·lecció d'olives i la seva transformació en oli. Passat el temps i a mesura que la recol·lecció i la molta d'olives s'han tecnificat, ha pujat en paral·lel la qualitat dels olis obtinguts, i molt! D'una banda s'ha notat la mecanització de la recol·lecció d'olives, cosa que permet obtenir un major nombre de quilos amb menys personal i abaratir els costos de la mà d'obra, alhora que permet portar immediatament les olives al molí. També ha estat positiu per a l'obtenció d'un bon oli deixar de banda les olives del terra i evitar barrejar-les amb les collides de l'arbre. Així mateix, les moltes i les centrifugades en fred actuals han substituït les antigues premsades en calent i, en conseqüència, l'oli surt molt més fruitat. A més, es procura que l'oli no envelleixi als magatzems ni que agafi el camí de la degradació que va de la mà del pas del temps. Tot plegat ha tingut com a conseqüència una gran qualitat en la producció de l'oli, un producte que a la comarca de la Terra Alta resta aixoplugat en una Denominació d'Origen Protegida.
Un altre factor determinant per a la qualitat de actual l'oli s'ha produït a partir de la moltura per varietats, amb la separació, sobre tot, entre l'Arbequina i l'Empeltre, un fet que ha permès conèixer les particularitats de cadascun dels productes. D'una banda, l'Arbequí és una varietat que el Duc de Medinaceli promocionà des del seu viver situat a Arbeca, després de la seva estada als Llocs Sants de Síria i Palestina. L'arbequí és un arbre molt productiu i que regala fruit als pocs anys de la seva plantació. Les olives arbequines possibiliten un oli de paladar fi que transmet bones característiques organolèptiques, al mateix temps que són aptes per confitar. Pel seu costat, l'Empeltre és una varietat ancestral que és possible que tingui arrels en els assentaments grecs esdevinguts a la zona, cosa que es pot aventurar al veure el volum i la longevitat d'alguns arbres a hores d'ara ja monumentals. Es tracta d'un arbre força vigorós que triga més que l'Arbequí a donar fruits, per bé que és més primerenc, el seu oli resulta millor en característiques organolèptiques i té una major estabilitat. Com en el cas de l'Arbequina, les olives d'Empeltre es poden confitar.
A banda de les dues varietats anteriors, a la Terra Alta també es poden trobar oliveres de les varietats Farga, Rojal, Morruda i altres, tot i que en menor quantia.
A la Terra Alta existeix una certa confusió entre les varietats Farga i Empeltre, ja que són nombroses les persones que anomenen fargs arbres que són d'Empeltre. Tal com afirma Antònia Ninot Cort, investigadora de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària del Centre Mas de Bover: "La Farga es conrea principalment al Baix Ebre i el Montsià, i menys a la Terra Alta. Gairebé totes les Oliveres Monumentals del Territori de Sénia són d’aquesta varietat. La varietat Empeltre es conrea a tota la vall de l’Ebre i és la varietat principal de la DOP Terra Alta". Indiferent a aquesta confusió, les olives d'Empeltre es fan notar per la seva forma ovalada, a més d'un volum considerable molt superior a l'oliva de la varietat Farga. El fruit és molt carnós, apte per aconseguir un bon oli, per elaborar conserves i, ja darrerament, per preparar patés.
En referència a l'oli monovarietal d'Empeltre, cada cop són més les persones que l'escullen per consumir-lo, ja sigui per les seves característiques com per tastar un producte un pèl diferent de l'oli d'Arbequina.
Al llarg dels darrers anys, l'oli de la varietat Empeltre elaborat a la Terra Alta ha aconseguit diversos guardons a nivell nacional i estatal, com en el cas de la marca La Gaeta, de Vilalba dels Arcs, que obtingué el guardó com a Millor oli d'Empeltre amb D.O.P. Terra Alta els anys 2009 i 2010. Així mateix, la marca Rius d'Or obtingué la màxima distinció a l'oli d'oliva fruitat extra en la varietat Verd dolç més equilibrat, dintre els Premis concedits pel Centre de Desenvolupament de l’Oli i la Diputació de Tarragona. Així mateix, ha tingut molt bona acollida la seva melmelada -de gran sabor i complexitat d'aromes- elaborada a partir d'aquest producte que es va presentar a la Festa de l'Oli de la Fatarella, fins el punt que es va exhaurir la producció.
És possible que amb la varietat d'oli Empeltre acabi per passar el mateix que esdevingué amb el vi de la varietat Garnatxa Blanca, que amb la tecnificació dels cultius i de l'elaboració ha esdevingut el màxim referent a la Terra Alta. Si això resulta així serà perquè son dues varietats: la Garnatxa Blanca i l'oliva Empeltre, que estan molt lligades a les característiques del territori i d'una gent que cal que us afanyeu a descobrir, si és que no ho heu fet abans.



No hay comentarios: