miércoles, 15 de enero de 2014

LA NOVEL·LA HISTÒRICA



Aquest dies de festa m’han servit, en part, per poder llegir una mica més. Entre les meves preferències literàries destaca la novel·la històrica, un gènere que es pot definir com una narració emmarcada en un període històric concret. En realitat no és un tractat històric, però sí d'un relat respectuós amb la història i els personatges històrics, per bé que el que més es valora de l’obra és la qualitat del teixit narratiu.
La novel·la història requereix rigor i documentació, per tal d’oferir una descripció dels personatges i de quedin ben integrats al temps en el qual es desenvolupen els fets descrits. Aquest tipus narratiu permet explicar la història real i, alhora, els costums i els sentiments de les persones que la protagonitzaren, amb una possible barreja de personatges de ficció i reals.
En la trama, cal mantenir el màxim respecte a la història tal com s’entén i està escrita, a no ser que es compti amb documents o fonts orals que la modifiquin, un fet que afegirà un gran valor al relat.
A partir del segle XIX, que fou quan es començà a escriure sobre els herois, la novel·la històrica ha esdevingut molt popular. Ara per ara, són moltes les novel·les històriques que ens ajuden a endinsar-nos amb èxit en determinades etapes que ha viscut la humanitat. En els darrers anys han aparegut novel·les històriques que han aconseguit una gran projecció mediàtica i un considerable reconeixement per part del públic. Autors famosos com Jaume Cabré, Dan Brown, Umberto Eco, Albert Sánchez Piñol i molts altres han retratat de forma excel·lent capítols cabdals de la nostra història. Paral·lelament, altres autors menys coneguts han aconseguit obres ben travades que descriuen paratges històrics singulars, i ho han fet de forma magistral A tall d’exemple, Miquel López Crespi, a la seva darrera novel·la: “Caterina Tarongí”, aconsegueix transmetre als lectors les maldats del feixisme i d’altres formes de totalitarisme que hem patit en aquest país, encara que ell centri l’escenari de l’obra a ses illes. A partir de les seves lletres transporta el lector a l’ambient que es vivia en les dates prèvies al cop d’estat feixista esdevingut a partir de la sublevació militar del disset de juliol de mil nou-cents trenta-sis, el drama viscut per moltes famílies que patiren les malvestats protagonitzades pels contraris a les llibertats i, a més, relaciona de forma magistral els crims organitzats contra els partidaris de la República amb les persecucions realitzades contra els jueus illencs del final del segle disset.
Una altra obra a considerar és “Un pessic a l’ànima”. Aquí, Alfons Cama Saballs ens fa reviure les vicissituds de dues nissagues, una dedicada al negoci dels taps de suro i una altra depenent econòmicament de l’anterior que, després de tres generacions i a causa de les diverses alternatives viscudes, tindran posteriorment lligams diferents. Amb profusió de detalls, el relat descriu amb èxit la complexitat dels personatges, les seves ocupacions i el temps que els toca viure, sobre tot quan la postguerra té sumit el país en una aclaparadora foscúria moral, sense que tot plegat pugui aturar les transformacions econòmiques i socials que tenen lloc al país.
Una altra novel·la històrica notable és "Els cims invencibles", de Carme Meix Fuster. Quina obra! Per començar, l'autora tracta amb rigor la història, a la qual s'endinsa per amples camins i diversos viaranys literaris que ajuden al lector a entendre les situacions humanes que es plantejaren abans i durant la guerra. Alhora, dibuixa un ampli ventall de personatges de diverses tendències, cadascun amb les seves particularitats, il·lusions, problemes, creences i neguits, en una excel·lent pràctica literària que informa i entreté. Alhora. Cal afegir en els mèrits de l’autora que faci parlar tots els personatges i que descrigui les diverses situacions històriques sense prendre partit en el fil literari, cosa que resulta difícil quan es coneixen les arrels del problema que portaren la guerra al país i el dolor a moltes persones.
Definitivament, la novel·la històrica resulta una bona eina per divertir els lectors, sobre tot als que també busquen adquirir coneixements històrics a través d’una entretinguda lectura.

No hay comentarios: