jueves, 5 de enero de 2017
EL NOSTRE OLI
Un
dels meus records d'infantesa gira al voltant de la recol·lecció
d'olives, quan durant algunes setmanes ens quedàvem al mas per tal
d'enllestir una feina que ens permetia obtenir oli i, alhora, uns
modestos recursos econòmics. Collir i plegar olives era una feina
dura que el clima fred s'encarregava d'accentuar, per bé que
l'ambient familiar ajudava a tirar endavant, malgrat les penúries.
Ara per ara, quan explico que durant la temporada que dedicàvem a
arreplegar les olives fèiem vida al mas i que dormíem a la
pallissa, algunes persones em mirem amb incredulitat. Però és cert,
com també ho és que de nit ens abrigàvem amb les mateixes
borrasses que al llarg del dia ens havien servit per posar-les sota
les oliveres i recollir el fruit. Quins temps!
La
mare, una dona pagesa de soca-rel, estava enamorada de la seva
plantació d'oliveres de la varietat arbequina, situada a la partida
de les Comes, al terme de Vilalba dels Arcs. L'havia plantat el seu
pare, Josep de Carinyo, després de desermar un bosc amb l’ajut de
Toni de la Peia i pocs mesos abans de ser assassinat pel faistes
l'any 1937.
Cada
any, portàvem una part de la collita a un dels molins del poble, ja
fos el del Compte, el de Ramonet o el de Xoximot, on ens aixafaven
les olives i fèiem un peu que ens procurava oli per tot l'any. I que
bo que era el nostre oli! Aleshores no hi feia res que fos el
producte obtingut amb olives collides i plegades, ni que fes cap a
una gerra que contenia oli d’anys abans. L’oli era nou i molt bo,
i a casa ens van ensenyar a valorar-lo com cal.
Per
obtenir un bon oli, calia passar pel molí, a moldre les olives. Fins
els anys setanta, els molins de roll constituïen una de les poques
indústries que hi havia a la majoria de pobles de la Terra Alta. Els
obrien pel vols de Tots Sants –sempre s’ha dit que per Tots Sants
qui tingui olives que allargui les mans- i els tancaven passat Sant
Blai o quan ja no hi havia més olives per moldre.
Els
molins eren un bon negoci, ja que els propietaris cobraven per moldre
olives, ja fos en metàl·lic, en olives o en oli. Hi treballaven uns
moliners, generalment persones lligades clientelarment als
propietaris. Alhora, els molins constituïen una mena de centre
social on feien cap els pagesos quan no podien anar a treballar al
camp o si volien fer petar la xerrada. A desgrat de les persones que
hi poguessin haver de visita, la feina dels moliners no s’aturava.
En tant que el propietari del moli recepcionava sacs i més sacs
d’olives, ells les traginaven d’un lloc a l’altre, fins que les
abocaven a la gronsa, des d’on feien cap als peus del roll de pedra
que les aixafava. La pasta resultant era encabida en cofins d’espart,
i a partir d’una base o peu –per això se’n diu fer un peu-
s’anava enlairant a l’interior de la premsa hidràulica que
n’extrauria tot l’oli possible. I feia goig veure l’oli
regalimar entre els cofins i transitar fins les piles de decantació.
Or líquid!
El
moment de recollir l’oli per a casa era ben especial. Els
propietaris dels molins posaven a l’abast dels seus clients uns
càntirs metàl·lics, els qual s’omplien amb altres recipients de
menor volum i, ja al final, amb una eina molt plana que recollia les
darreres gotes d’oli que suraven per sobre de l’aigua.
Si
hi havia sort i coincidíem en el moment que els moliners aprofitaven
per alimentar-se, vèiem com es coïen algun tall de cansalada a
l’estufa, per bé que el moment àlgid era quan deixaven caure una
llesca de pa torrat a dintre d’una pila, d’on sortia ben amarada
d’oli. I que bones eren aquelles torrades!
Aquells
molins de roll que ja es movien amb energia elèctrica, a partir del
primer quart del segle XX havien deixat enrere els obsolets gins de
palanca, un conjunt de llargues bigues de pi de melis encastades per
un costat a una torre quadrada, mentre que l’altre punt es movia a
partir del gir d’un caragol que accionaven les persones. Com es pot
entendre, era un sistema ben primari, però molt eficaç per l’acció
de la palanca resultant.
Més
enrere encara, hi havia els molins de roll de pedra travessats per
una biga que movien els animals de tir, sense oblidar que prèviament
ho havien fet les persones. Si retrocedim més en el temps trobarem
les piques de pedra on s’aixafaven les olives amb l’ajut d’una
maça, però això ens faria perdre de vista les bondats de l’oli,
del nostre oli.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario