martes, 3 de mayo de 2016
EL SECRET DE L'ARRUIX
La Terra Alta és una de les comarques
més desconegudes pels propis catalans; tanmateix, ofereix una garba
de sorpreses prou agradables a qui s'interessa per descobrir-la.
D'una banda, té un paisatge auster format per colls, plans i
barrancs que culmina en les alçades dels Ports, Pàndols i Cavalls,
molt per sobre dels solcs que marquen el rius de cabal escadusser de
la comarca. També mereix admiració l'arquitectura religiosa d'arrel
templera, la gastronomia maridada amb els prestigiats vins, les
festes i les tradicions, i tants altres aspectes a qual més curiós.
Aquest esquitx d'argument pretenen ser
el pòrtic d'un altre tema que reclama atenció que benmereix: la
producció de mel que té lloc a la comarca. D'entrada, cal saber que
dos dels dotze municipis terraltencs porten el nom d'un element
relacionat amb l'apicultura: Arnes i Caseres. En el cas d'Arnes fa
referència als ruscos de forma cilíndrica que acullen els eixams
d'abelles, uns elements que abans es bastien amb canyes i guix. Pel
que fa a Caseres, recorda les petites construccions de pedra en sec
que, a partir d'un seguit de lloses situades de forma horitzontal,
podien acollir els eixams productors de mel.
La producció de mel forma part d'un
petit món que disposa de definicions pròpies. Per si algú ho
ignora, el nom eixam defineix un grup prou nombrós d'abelles, format
per obreres i abegots, tots governats per la reina o abella mare. Els
eixams són la base de l'apicultura, una activitat que de la mà de
l'apicultor és una branca de la ramaderia. Consisteix en explotar de
forma controlada la feina de les abelles per tal d'obtenir mel, cera,
gelea reial, pròpolis, pol·len i altres productes.
D'aquesta activitat tradicional n'ha
quedat testimoni en diverses pintures rupestres, com les de Bicorb,
que mostren un home que s'enlaira per una corda a la recerca del
producte elaborat per abelles silvestres. A partir d'aquella forma
ben primària d'obtenir mel i fins avui l'apicultura ha evolucionat.
Si abans es mataven les abelles al moment de prendre'ls la mel, ara
es té cura dels eixams al llarg de tot l'any: es vigila que no
agafin malalties, se les alimenta si cal, es vigila que hi hagi una
reina mare i, quan es recull la mel, se'n deixa la suficient al rusc
perquè les abelles puguin passar l'hivern.
Al
llarg del segle XIX les tècniques de l'apicultura evolucionaren de
valent, sobretot quan es començaren a utilitzar els ruscs de quadres
mòbils. També fou determinant l'aplicació de l'espai d'abella, que
és la distància ideal perquè les abelles es puguin moure entre
les parts del rusc sense omplir-les de cera. Aquest procediment també
facilita la labor inspectora de l'apicultor, que pot aguaitar al rusc
sense malbaratar la feina de les abelles. A més, els quadres dels
ruscs permeten la producció continuada de mel, cosa que es va notar
a partir de l'aplicació d'aquelles innovadores tècniques.
Un
dels moments més interessants de tot el procés que combina l'acció
de les abelles i el treball de l'apicultor és el temps de crestar,
quan s'obté la mel després de separar-la de les bresques on
l'havien dipositat les abelles. Crestar és una festa, en la qual de
vegades hi participen diverses famílies. Fa goig!, per bé que cal
proveir-se de la protecció necessària per tal d'evitar les
possibles picades de les abelles. Amb tot, es coneixen apicultors que
són capaços de crestar i de moure eixams sencers sense cap mena de
protecció, activitats que realitzen a partir d'una gran expertesa i
un enorme autocontrol.
De mel se n'obté de diverses
varietats, segons sigui el nèctar de les flors en les quals les
abelles hagin libat i un seguit de condicions mediambientals. A la
Terra Alta es produeix mel de romer, de timó o farigola, de mil
flors, de bruc o xipell, i altres, i totes tenen alts valors
terapèutics, nutricionals i digestius.
Explicar d'aquesta forma planera pot
semblar que l'apicultura no tingui gaires dificultats, però no és
cert. En tot moment cal saber protegir els eixams, i ja resulta tot
un art aconseguir que determinats espais es poblin d'abelles. En
aquest aspecte resulta especialment important la sàvia elaboració
de l'arruix, un producte que cada apicultor prepara a la seva forma i
a partir de receptes ancestrals. Un bon arruix té com a base mel com
més antiga millor, la qual es sotmet a un procés de cocció
acompanyada d'altres elements ben seleccionats. Una vegada elaborat
l'arruix s'aspergeix al voltant de les arnes que es volen poblar
d'abelles i, si el producte ha resultat adient, en pocs minuts
s'aconsegueix la finalitat proposada.
El secret de l'arruix forma part
consubstancial de l'activitat apícola. S'ha donat el cas d'una
família que, mestre preparava la mescla a la cuina de casa seva,
veia com les abelles li entraven a través de l'extractor de fums i
per les escletxes de les finestres. I no cal dir que amb aquell
arruix va ser fàcil poblar les caixes que es proposaven.
No es pot acabar aquest escrit sense
recomanar als consumidors que es preocupin per saber quina classe de
mel adquireixen i consumeixen, ja que no és el mateix la mel natural
que la que s'ha tractat de forma industrial, com també es diferent
la mel produïda a les nostres comarques de la que ens arriba des de
l'estranger. Cal anar ben vius i aprofitar un dels millors plaers que
tenim a l'abast: la mel, la nostra mel.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario