miércoles, 2 de marzo de 2016
EL VI VERMELL
Quan sembla que l'actualitat política d’esdevenir incert, els casos de
corrupció o els daltabaixos econòmics ens hagin d'aclaparar, resulta saludable
atendre altres activitats en les quals persones i empreses hi aboquen tota la
seva expertesa.
Tinc entre els millors records sensorials un vi vermell anomenat
Roigenc, de color i sabor potents elaborat pel celler Capafons-Ossó, amb
Denominació d’origen qualificada Priorat. Així mateix, gaudeixo amb el vi El
Templari, que el celler Bàrbara Forès, de Gandesa -que elabora vins emparats
per la Denominació d'origen Terra Alta-, qualifica com a vi vermell. Quan els
productors van treure al mercat El Templari volien definir l'autèntic color del
vi esmentat, alhora que recuperaven l'antiga tradició catalana d'anomenar els
vins segons el seu color: blanc, blanquet, roig o vermell, fumat, negret,
negral o altres.
Amb el pas del temps a Catalunya han aparegut altres vins vermells, com
és el cas del Vermell de Peguera, amb
Denominació d'origen Conca de Barberà. La collita de l’any 2013 d’aquest vi del
celler Clos de Peguera va rebre el premi Gran Vinari d’Or, cosa que el destacà
com el millor vi català dels Premis Vinari 2015.
A poc a poc, a Catalunya tornem a emprar la qualificació vi vermell,
malgrat que els denominats negres encara són majoria. Si algun dia els vins
vermells s'imposen als negres es recuperarà el nom bàsic català, el qual fou
substituït a partir de "los
vinos tintos" amb els que més enllà de Catalunya es denominaven uns
vins de color fosc, els quals necessitaven diverses artificiositats per tal
d'agafar un color anegrit que els fessin atractius pels consumidors.
La tradició catalana del vi vermell té pòsits medievals. Tal com
s'exposa a l'obra “Vins i vinyes: mil anys d'història”, coordinada per Emili
Giralt, al segle XI es recollien expressions com: "Et alias duos modios
vino vermiculo" o "Vinum rubellum", paraules llatines
que representaven el popular vi vermell. Per aquell temps, a Itàlia tenien el
seu vino rosso i a França el rouge, en tant que a Castella ja
qualificaven els seus vins negres de tinto.
Altrament, el Prior M. Agustí, que visqué al segle XVII, deia: "Lo
vi vermell el coneixereu quan serà fet, quan veureu que la tina no bull i lo vi
està desota la brisa, i aleshores colareu lo vostro vi vermell".
A mitjans del segle XVIII ja es notava la pressió uniformitzadora del
Decret de Nova Planta, amb unes imposicions que sembla que també s'estengueren
al nom dels vins. Per això, al llarg del segle XIX el vi vermell es denominava
arreu de Catalunya negre o tinto.
Per a més documentació, al llarg del segle XV el cultiu de la vinya a
les comarques catalanes i al municipi de Tarragona representava una gran part
dels conreus agrícoles, cosa que massa sovint generava una guerra de preus
entre productes no igualment qualificats. A Tarragona, aleshores i per tal
d’evitar que vins procedents d’altres contrades fessin la competència als vins
locals, el Consell Municipal va prohibir l’entrada de vins forans a la ciutat.
D’aquesta forma, amb la “Inhibició del vi” s’aconseguia acabar amb les
existències de vins locals. La prohibició durava entre el 15 d’octubre i el 15
d’agost, o fins acabar de vendre els vins elaborats a Tarragona. Malgrat la
prohibició, l’arquebisbat interpretava que ells n’estaven exempts, per
tractar-se d’un estament que estava sota la senyoria jurisdiccional de
l’arquebisbe. En conseqüència, entraven grans quantitats de vi a la ciutat i el
posaven en el mercat, un fet que anava en contra dels interessos de la resta de
productors. Amb tot, finalment es produí una concòrdia entre l’arquebisbat i el
municipi, que fou signada el 13 de desembre de 1414. En un dels punts de
l’acord es deia: “L’arquebisbe es compromet a no entrar vi blanc ni vermell de
cap classe per a vendre o per a contractar...”. Aquests acords en poden trobar
en les Actes municipals 1358-1360, pàgines 128-135.
Molt més enllà de Catalunya, el poeta, matemàtic, filòsof i astrònom
persa d’Omar Khayyam, que va nàixer a mitjans del segle XI, deia: “No vull res
més que aquell vi rogenc que embriaga, un llibre de poemes, felicitat i un
crostó de pa. I llavors tu i jo jaient junts en aquella ombra… Serà molt millor
això que l'imperi d'un soldà”.
La tradició del vi vermell, àmpliament documentada, no podrà
restaurar-se a Catalunya sense la implicació dels productors, de bodegues i
cellers, de enòlegs i sommeliers que, de la mateixa forma que saben cercar els
orígens de les diverses varietats de vinya existents al país, també reinstaurin
les antigues denominacions i singularitats pròpies de Catalunya. Els nostres
vins, que són el fruit de l'expertesa actual aplicada a les tradicions d'abans,
també mereixen que reflecteixin les denominacions més nostrades.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario