jueves, 19 de febrero de 2015
BONES NOTÍCIES
Els amics que tinc entre els
periodistes m'asseguren que les bones notícies tenen menys impacte
que les dolentes. Ha de ser cert, ja que un periòdic que va nàixer
amb la vocació d'oferir exclusivament notícies positives va haver
de tancar al cap de poc temps. A desgrat d'aquest principi i a risc
de no captar interès informatiu, l'actualitat obliga a reflexionar
sobre els èxits obtinguts pels vins de la D. O. Terra Alta en el
darrer concurs de garnatxes que fa uns dies tingué lloc a Perpinyà.
De les nou medalles d'or i de les cinc
medalles de plata aconseguides per alguns dels quaranta vins
d'aquesta denominació d'origen presentats a concurs ja se n'han fet
ressò els mitjans de comunicació; tanmateix, caldria incidir en que
l'èxit obtingut no ha estat el fruit de la casualitat, sinó del
treball humà aliat amb el territori.
A banda dels darrers guardons
obtinguts, als que cal sumar el del millor vi de Catalunya en els
premis Vinari, el prestigiós
José Peñín, autor de la famosa Guia Peñín, considera que els
vins elaborats amb garnatxa blanca "Tenen expressió
mediterrània, amb cos, si bé amb una frescor i un punt feréstec,
amb una riquesa de matisos que recorden l'herba seca rala de muntanya
combinada amb l'agradable dolçor de l'alcohol". Altrament, la
Guia Parker ha distingit amb més de noranta punts diversos vins
elaborats exclusivament amb la varietat garnatxa blanca. Amb tot, és
el reconeixement a nivell global i dels consumidors allò que ens
obliga a pensar que els vins elaborats a partir de la varietat
garnatxa blanca són la icona de la comarca i de la D. O. Terra Alta.
Anys enrere, quan a la comarca es va
deixar de banda el costum d'elaborar vins passats de grau que
s'havien de vendre a l'engròs i a baix preu, es va intentar i
s'aconseguí evolucionar els sistemes productius i d'elaboració, per
tal de poder oferir al mercat vins més d'acord amb els gustos
dominants al sector. Afortunadament, aquesta evolució no es va
encaminar a elaborar vins negres similars als vins de la Rioja o de
la Ribera del Duero, ni blancs semblants als gallecs, andalusos o
bascos, sinó que es van voler produir vins que reflectissin les
característiques del territori. I és aquí on rau una bona part de
l'èxit.
Entre tots els vins de les diverses
varietats que es produeixen a la Terra Alta, crec que són els
elaborats amb la varietat garnatxa els que defineixen millor les
característiques d'un territori, dotat amb uns sòls de terra de
panal
que aporten un extra de mineralitat als vins. I també la
duresa climàtica de la zona, que té períodes calorosos i secs a
l'estiu, combinats amb els fred hivernals, hi té a veure.
Al final de tot el procés productiu
esdevenen vins amb una càrrega alcohòlica situada entre els tretze
i els quinze graus, una consistència que es complementa amb una
baixa acidesa que s'agraeix. És possible que l'aroma de préssec,
fonoll i d'herbes boscanes que desprèn la garnatxa blanca no estigui
a l'alçada dels vins denominats florals, per bé que resulten d'un
paladar vellutat, fi i melós, consistent en boca com cap altre.
També cal esmentar el color, que en el cas de les garnatxes blanques
és d'un groc pàl·lid però intents, que es destaca per sobre
d'altres que estan propers al mateix color de l'aigua.
Cal reconèixer que de bons vins n'hi
ha a diversos llocs, amb característiques ben definides i, en alguns
casos, del tot singulars. Per això resulta imprescindible que els
vins, a banda de resultar agradables, aportin un plus en forma
d'associació amb la imatge que en part genera el territori. En el
cas de la Terra Alta, el treball ben coordinat entre productors i els
tècnics de la D. O Terra Alta ha aconseguit lligar els vins de
garnatxa amb un un paisatge format per vinyes velles i noves, el
clima sec i auster, la limpidesa del cel blau que contrasta amb el
verd dels boscos i amb els ocres de la terra i, per sobre de tot, amb
la imatge de les persones de la comarca, descendents dels ibers que
amb el pas dels segles van agafar les millors característiques dels
romans, dels àrabs i d'altres civilitzacions que van passar per
aquestes terres. També cal considerar les aportacions dels Cavallers
de l'Orde del Temple, grans promotors de les vinyes, tal com es pot
veure en els capitells de l'església arxiprestal de l'Assumpció, a
Gandesa.
Poc es podien imaginar aquells pagesos
que van plantar vinyes de garnatxa fa gairebé quatre-cents anys que
la seva feina obtindria l'èxit actual, també es sorprendrien alguns
productors del segle passat, però no persones com la senyora Bàrbara
Forés, que al final del segle XIX ja pronosticava que els seus vins
de garnatxa blanca rebrien reconeixements a nivell mundial, ni els
primers cooperativistes que van apostar per viure de la terra i del
vi.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario