lunes, 19 de mayo de 2014
LES OLIVERES MONUMENTALS
Massa
sovint, el brogit de la política ens impedeix parar compte d'altres
activitats, com la pagesia, que lluiten aferrissadament per
sobreviure, alhora que aporten aliments a la resta de la comunitat.
Per això mateix és necessari que observem què fan els productors
agraris per poder tirar endavant.
Una
part del paisatge agrari de les Terres de l’Ebre el formen els
cultius d’oliveres, uns arbres que, tot sovint, comparteixen espai
amb marges i trones, cabanes i barraques, uns elements de suport als
conreus i a la pagesia bastits amb la tradicional labor de pedra
posada en sec. Algunes d’aquests oliveres són ben antigues, uns
arbres als quals se’ls atorga una edat situada entre els cinc-cents
i els dos mil anys. La seva imatge, tan familiar com agradable,
s’associa a una activitat que es remunta a temps pretèrits, la
qual ha assortit d’olives i oli moltes generacions. A les nostres
contrades, fins fa pocs anys l’olivera vella estava poc valorada, i
s'arribava a l’extrem que alguns exemplars van ser arrencats del
seu espai vital i venuts a canvi de ben pocs diners. Sortosament, en
els darrers anys la societat i l’administració pública han pres
consciència del valor històric, biològic i paisatgístic de les
oliveres antigues, cosa que ha portat a procurar evitar el seu espoli
o malbaratament.
A la comarca del
Montsià, pels voltants Ulldecona s’hi poden trobar plantacions
d’oliveres d’aquesta mena, les denominades d'oliveres
mil·lenàries que formen part d’una àrea singular que s’ha
volgut preservar i exposar al públic. Efectivament, des fa uns anys
s’ha habilitat una zona visitable a la partida de l’Airon, un
espai que acull unes dues-centes oliveres, una de les quals, la Farga
de l'Arion, catalogada com a arbre monumental per la Generalitat de
Catalunya, disposa d’un perímetre al voltant del tronc que amida
vuit metres. Paral·lelament, s’ha començat a comercialitzar l’oli
procedent d’aquests arbrells tan antics. Aquest producte compta amb
un gran valor afegit que li permet oferir al mercat mig litre d’oli
verge extra a un cost deu vegades superior a altres olis d’oliva
verge extra amb denominació d’origen. Tot plegat resulta un petit
luxe per a uns productors que han sabut oferir el bo i millor del seu
treball lligat a les característiques úniques dels vells arbres.
Fa
unes setmanes, en el decurs de la passada Festa de l’Oli de la
Fatarella, la senyora Antònia Ninot, de l’Institut de Recerca i
Tecnologia Agroalimentàries, informà que a la comarca de la Terra
Alta s’havien sensat unes cent vuitanta-cinc oliveres monumentals.
Aquesta recerca d’oliveres monumentals, fomentada des del Consell
Comarcal de la Terra Alta, compta amb l’ajut del SOC i dels Fons
Europeu, i té com objectius complementar les ja molt belles imatges
de la comarca i, alhora, ajudar a comercialitzar l’oli de la zona
que es posa al mercat sota la Denominació Protegida Oli de la Terra
Alta.
Ja
se sap que el preu de venda de l’oli altament qualificat de les
nostres terres està molt condicionat per l’oferta d’altres olis
procedents de diversos espais geogràfics forans, els quals, malgrat
tenir unes característiques organolèptiques sensiblement diferents,
incideixen negativament en la sortida comercial de l'oli de la nostra
zona. Per això, s’espera que la posada en escena de les oliveres
monumentals tingui una incidència positiva en el desenvolupament
agrari, que ajudi a augmentar la quantitat de diners que els
productors reben pel seu treball i que complementi el treball
promocional de les institucions.
Les
oliveres monumentals recentment catalogades també han de significar
un al·licient turístic afegit per a la comarca, tal com fins ara ho
fa lo Parot, la magnífica olivera monumental situada als afores
d'Horta de Sant Joan, que té una alçada de més de vuit metres i un
perímetre de soca de quinze, a més d'una imatge espectacular. També
té el seu atractiu l'olivera de la varietat empeltre situada a la
Vall de la Jepa, al Prat de Comte, amb un perímetre de dotze metres
format per dues branques que creixen separades des d'una gran soca.
És
probable que les oliveres monumentals que ara es volen posar en valor
provinguin de l'Edat de Ferro, quan aquest cultiu va ser introduït a
les nostres terres procedent de les costes fenícies. Des
d’aleshores, l'olivera és un dels típics arbres de la
Mediterrània, la quan, juntament amb la vinya i els cereals, forma
part indestriable de la nostra cultura agrària i, a partir d'ara,
també de les nostres millors imatges promocionals.
Josep
Gironès
Escriptor
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario