viernes, 15 de marzo de 2013

Article publicat al Diari el dia 17 de maig de 2012

LA FESTA DE LA MEL D’ARNES

El turisme, protagonitzat per les persones que per uns dies viatgen més enllà del seus punts de residència, ha esdevingut durant els darrers cinquanta anys tot un fenomen de masses. Actualment, al llarg de tot l’any -i més intensament en períodes vacacionals i en els caps de setmana-, són moltes les famílies que visiten els més diversos llocs, a la recerca del descans, de la cultura, de la gastronomia o de la diversió.
Per tal de cobrir la cada cop més variada demanda, són nombrosos els pobles que volen donar a conèixer la seva històrica i paisatge, amb l’afegit d’una atractiva oferta de serveis gastronòmics, lúdics i residencials. A més, puntualment s’organitza algun esdeveniment que dóna a conèixer als visitants la realitat passada i present del lloc, amb actes temàtics que recorden antigues activitats que el pas del temps ha acabat de prestigiar.
Entre tot el ventall de propostes organitzades amb major o menor fortuna, a Arnes, la Festa de la Mel ha aconseguit una reputació que s’ha forjat a partir d’una gran participació de productors i de públic assistent.
La idea inicial, única a la comarca, comptava amb la referència del topònim de la població: Arnes. Les arnes, ja fossin caixes bastides amb fusta, suro o canyes, des de temps ancestrals han esdevingut els espais propiciats pels humans on els eixams d’abelles han produït la mel, un dels productes naturals més populars i agradosos.
Properament, el dia 27 de maig tindrà lloc la novena Festa de la Mel, la qual podrà oferir als visitants les més diverses, llamineres i acolorides varietats de mel, repartides entre els seixanta productors que han compromès la seva presència a Arnes. A més, hi hauran actuacions musicals de prestigi, entre les quals destaca la de Joan Chamorro i Andrea Motis, un taller de confecció de candeles i la presentació d’un llibre.
Amb la Festa de la Mel com a reclam, els visitants també podran gaudir de la singularitat arquitectònica del poble d’Arnes, declarat conjunt històric d’interès cultural pel la Generalitat de Catalunya. Entre tots els edificis existents, mereixen especial atenció la Casa Consistorial, un edifici d’estil renaixentista construït l’any 1584 per Joan Vilabona, de Queretes; l’església parroquial, consagrada al patronatge de Santa Magdalena, un dels sants predilectes dels cavallers de l’Orde del Temple; els portals dovellats que abans constituïen l’accés al nucli tancat del poble; les restes del castell i el Povet de neu, sense oblidar l’ermita de Santa Madrona, ja als afores del poble, o els espais naturals de gran bellesa de l’entorn dels Ports. I ja constitueix un afegit turístic important el Vilar Rural d’Arnes.
A més, cal comptar amb que l’èxit aclaparador de les organitzacions precedents de la Festa de la Mel propicià la idea d’anar una passa més enllà, amb la construcció del Centre d’Interpretació de la Mel, un espai inaugurat l’agost de 2008 on es pot conèixer la cultura de la mel i la seva trajectòria històrica. Efectivament, situat a la planta baixa del Casal, el Centre ofereix als visitants un museu modern i funcional, dotat amb les darreres tecnologies audiovisuals amb les quals es pot aprofundir en el coneixement del món de la mel, alhora que permet endinsar-se en l’organitzada vida de les abelles.
De la mà qualificada d’un apicultor i de l’efectista i virtual abella Dolça, els visitants coneixeran els tres tipus d’abelles: la reina, l’abellot o l’obrera; les classes de ruscs destinats als eixams d’abelles productores de mel; veuran les bresques hexagonals que contenen la mel i les larves dels futurs insectes; el procés d’aprofitament de la mel i de la cera, i altres aspectes lligats amb la mel didàcticament explicats.
És evident que Festa de la Mel ha estat un encert pel municipi d’Arnes, ja que, a banda de lligar el present amb les labors i els productes tradicionals, ofereix un complement econòmic a considerar, alhora que un bon motiu als turistes per visitar el poble. L’èxit d’Arnes amb la Festa de la Mel és similar al de Prat de Comte amb la Festa de l’Aiguardent, i també al dels pobles que tenen els seus referents festius en l’oli, el vi o la verema; però només Arnes ha aconseguit bastir el complement del Centre d’Interpretació de la Mel.

Josep Gironès

No hay comentarios: