lunes, 8 de marzo de 2010
UN MANAT D’ESPÀRRECS
Amb la implantació dels sistema mètric decimal aviat quedaren obsoletes les mesures que s’havien utilitzat fins aleshores, i només en els àmbits més rurals es mantenien les unces, les lliures, els quintars i les quarteres per a realitzar transaccions.
Altres formes encara més arcaiques eren els manats i el braçats, els pams i les braces, les jovades i els jornals.
Tot i això, quan realitzem algunes accions encara fem servir definicions pretèrites, com quan agafem un braçat d’herba o de sarments, o collim un manat de lletçons o d’espàrrecs. El braçat és el volum que una persona abasta amb els braços, amb les mans a tocar, mentre que un manat és el que cap a la mà amb els dits gairebé a tocar.
És cert que no són mesures exactes, però fan de bon esmentar al ser provinents d’un altre temps.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
4 comentarios:
La Terra sempre obsequia els matiners amb saboroses troballes.
Dels espàrrecs de marge se'n pot fregir la part més tova, i la llenyosa, lligada, serveix per base d'una bona sopa.
Bon profit.
Aviat em retrobaré amb les meves estimades truites d'espàrrecs... Per fi!
M'has recordat al meu avi que era pescador i quan arribava a terra explicava a la fondària que havia fet la pesca del dia: a tres braces, a 4 abraces.....
No es pot deixar perdre res del que dóna la natura, ni tampoc les paraules que hem heretat.
Publicar un comentario