lunes, 27 de febrero de 2012
LA CAPELLA (i 5)
Quan ja s’ha donar per acabada la restauració de la Capella, el Consistori fatarellenc té en estudi l’adequació del parc que ocupa l’antic cementiri. Està molt bé i de ben segur suposarà una bona millora.
Només caldrà que el nou disseny de l’espai tingui en compte algunes particularitats històriques del lloc i els antics usos, tot en benefici de la nostra història passada i de la que ens queda per viure.
viernes, 24 de febrero de 2012
LA CAPELLA (4)
Dèiem en l’entrada anterior que cada una de les làpides de la capella és el reflex de la història d’una persona, la qual podia estar lligada directament a algun capítol de la història de la Fatarella.
Al poble, es diu que la sepultura del “Reverendo José Anguera Blanch” pertany a un capellà que es va fer famós per “vendre parcel·les de cel”, un lucratiu negoci que li va permetre aconseguir un bon patrimoni a la terra. A saber.
martes, 21 de febrero de 2012
LA CAPELLA (3)
La Capella és un dels gran actius patrimonials de la Fatarella, ja sigui des del vessant arquitectònic, artístic, cultural o religiós.
L’edifici es fa mirar, igual com les imatges, de la mateixa forma que el culte a la Mare de Déu de la Misericòrdia i els cants que se li dediquen són part de les nostres tradicions.
Tanmateix, no podem oblidar les làpides que tanquen algunes sepultures, ja que les persones allí enterrades per força havien de tenir la seva història. A tall d’exemple, la làpida que mostra la foto mostra el cognom Basco, un llinatge poc estès al poble, per la qual cosa fa de fàcil identificar.
sábado, 18 de febrero de 2012
LA CAPELLA (2)
La superposició cultural, religiosa i arquitectònica és una constant en la nostra història. On abans hi havia sistemes defensius íbers o àrabs en l’actualitat es veuen construccions més modernes; de la mateixa forma que els llocs de culte a la natura, espais jueus o musulmans han deixat pas a edificis cristians. Tot segueix un mateix procés, per bé que el pas del temps deixa rastres més o menys visibles de les cultures i dels cultes precedents.
El la foto d’avui es pot veure el testimoni de la penúltima restauració de la Capella, de quan mossèn Josep era el rector de la parròquia local.
miércoles, 15 de febrero de 2012
LA CAPELLA (1)
Ja hem deixat constància de l’esplèndida restauració de la Capella, amb la consolidació de l’edifici, les reformes estructurals, la restauració dels clivells, les pintures tècnica i artísticament perfectes, el nou enllumenat...
De l’actuació en queda discreta constància en un dels llibres que sosté un dels evangelistes situats a la cúpula, cosa que és fàcil de llegir amb l’ampliació de la foto.
domingo, 12 de febrero de 2012
LA GRETA
La Greta, la nostra gosseta més jove que aviat farà deu anys, també es fa gran, per bé que continua en bona forma.
El seu aspecte no és tan femení com el de la Salta, la seva mare, però malgrat el pas del temps manté el costum de jugar amb les seves nines, com si fos una neneta.
Per si algú dubta de les habilitats dels animals, cal que sàpiga que la Greta, des de sempre, el dia dels Reis sap trobar els seus regals entre la resta. Per molt ben embolicats que estiguin!
viernes, 10 de febrero de 2012
LITERATURA
Ahir a la tarda vaig anar a la Biblioteca Pública de Tarragona, per assistir com a convidat per la direcció del centre al cicle Compartim la lectura. Novel·les amb Premi d’autors locals.
Com autor de la novel·la històrica La Cabana, Premi Vila d’Ascó 2007, vaig poder explicar a l’atent i entès públic assistent el què i el perquè d’aquest llibre, alhora que responia totes les preguntes que em feien referent al llibre i a la meva obra.
Com autor modest, em sento molt gratificat i afalagat quan els lectors s’interessen pels meus treballs, però molt més quan noto que segueixen amb interès la meva trajectòria literària.
Moltes gràcies a tots.
jueves, 9 de febrero de 2012
LA SALTA
La Salta, la nostra gosseta d’edat indefinida, es fa gran. De vegades li costa moure’s i caminar, però no perd la gana ni el sentit de l’humor.
La major part dels animals de companyia tenen un cicle vital de durada molt inferior a la majoria de persones, tots amb uns inicis, una plenitud i una decadència que ens poden donar una idea de les circumstàncies que ens esperen als humans.
S’ho val observar-los i, segons el cas, aprendre’n de les seves actituds.
lunes, 6 de febrero de 2012
FESTES DE SANT BLAI
Hem passat les festes majors d’hivern, consagrades a sant Blai. A aquest sant, representat amb el vestit de bisbe i una pinta de cardar llana, se li atribueixen beneficis per a les persones que pateixen del mal de coll.
A la Fatarella, sant Blai és un dels sant més venerats, encara que darrerament el seu sigui un nom que no es posi massa als nois.
Per les festes són típiques les tortades, els balls a la plaça i l'aplega, i també l’arreplec de llenya i la posterior subhasta, el benefici de la venda de la quan va a parar a l’organització de l’esdeveniment.
Enguany, la llenya feia goig: fusta d'ametller combinada amb una tractorada de cirerer.
Que continuïn les tradicions.
viernes, 3 de febrero de 2012
FREDS
Ens han entrat uns freds intensos que han situat el termòmetre per sota el nivell del zero, el punt considerat de congelació de l’aigua.
Segons sembla, la situació canviarà en pocs dies, cosa que farà que els perjudicis al camp siguin mínims. Esperem que així sigui, perquè a hores d’ara alguns arbres encara llueixen en forma de monyó les branques glaçades que en van haver de tallar amb les gelades del febrer de 1956.
Suscribirse a:
Entradas (Atom)