domingo, 17 de enero de 2010

ROBATORIS (1)


En els darrers dies els lladres han entrat a robar a diverses cases del Catllar. Al poble hi ha neguit per la incertesa, alhora que un sentiment de indefensió per la poca operativitat dels agents d’ordre.
A la Fatarella, quan es visqué aquest fenomen es trobà una solució enginyosa. Quan al poble es detectaven persones estranyes, s’avisava l’Ajuntament i l’agutzil feia sonar pels aparells de megafonia la cançó Mi carro, de Manolo Escobar, aquella que diu: “Mi carro me lo robaron...”. Tothom es donava per advertir, inclòs els lladres, que abandonaven el poble.
Els robatoris també afecten el patrimoni rural, com les pedres dels marges, que són arrencades pels indesitjables amb la finalitat d’utilitzar-les per a construir-se les seves llars. Com es veu, els lladres arriben a tot arreu.

3 comentarios:

Olga Xirinacs dijo...

És realment deplorable i alarmant, i diuen que cada vegada anirà a més...
Ara que el bosc també el roben: desfan els camins i els marges per robar la rocalla que després anirà a guarnir els jardins dels rics. A l'hivern roben la molsa necessària per cobrir el sotabosc. I a l'estiu roben els arbres cremant-los.
Però vaja, això dels robatoris a domicilis i botigues no té nom. Les petites ondemnes no s'acumulen i n'hi ha que han delinquit més de cent vegades i se les campen tan frescos. Lleis mal fetes, que només castiguen el contribuent i afavoreixen el lladre.
Merda de país.

l'agutzil de Rocaura dijo...

La senyora Olga, una vegada més, té tota la raó del món. Qui la fa ja no la paga i moltes persones s’han especialitzat en el delicte.
Abans, a Rocaura, era costum que als lladres els esposessin a la vergonya pública, per tal de dissuadir els aspirants; ara bé, segons explicava el meu rebesavi, en el segle XIX, als lladres, la primera vegada que els enxampaven se’ls engrunava un dit i en la segona tota la mà. Malauradament, cap sistema, per molt dur i expeditiu que sigui, mai ha pogut controlar la cobdícia d’algunes males persones.

Anónimo dijo...

Una precisió: a la Fatarella no posen "Mi carro", sinó una ranxera. La cançó aquesta la posaven a Benissanet.