lunes, 12 de octubre de 2009


MASOS RÒNECS

Al Catllar es poden veure molts masos rònecs, abandonats, unes construccions en altre temps esplèndides que amb el pas dels anys i l’abandonament de la terra es van degradant inexorablement. Per copsar la magnificència d’alguns d’aquests masos només cal fixar-se en els portals, esculpits amb pedra, amb arcs que sovint disposen d’una data significada per la construcció.
Tal com explica Josep Zaragoza, -un dels homes més savis del Catllar-, alguna d’aquestes masies estan edificades ens espais ja habitats en temps dels romans, amb antigues vil·les que ara queden qui sap si definitivament enterrades sota les runes.
Ara per ara els antics dominis agraris s’han vist superats per la indústria, partits per les vies de comunicació o, senzillament, abandonats per falta de braços.

1 comentario:

Olga Xirinacs dijo...

M'agradaria que llegissis, o potser ja ho has fet, les "Proses bàrbares", de Prudenci Bertrana, un dels millor escriptors en català. Al llibre hi ha un capítol que es titula "Les masies tràgiques". El teu post m'ho ha recordat.
Amunt i crits, que deia el Noi del Flabiol.