Dissabte 5 de setembre, al Casal de la Fatarella es va presentar el darrer llibre d’en Josep Gironès “Cròniques de morts, vius i delicats”, en un acte presidit per l’alcaldessa Carme Pelejà i Anguera.
L’Alcaldessa obrí l’acte i recordà el seguit d’activitats culturals i literàries que tenen lloc al poble. Tot seguit, el regidor de Cultura, Josep M. Clua, passà la paraula a Josep Suñé Blanc, exalcalde de la Fatarella, líder de la Unió de pagesos i prohom destacat de la vila, qui fou l’encarregat de parlar del llibre.
Josep Suñé, inicialment, va descriure Josep Gironès “Garrit”, qualificant-lo de persona culta i dotada d’una gran imaginació que li val per a ser un escriptor prolífic, amb capacitat per reflectir la història, les tradicions, els costums i la gastronomia de la part del món que el va veure nàixer.
Del llibre “Cròniques de morts, vius i delicats” en valorà que hagués rebut el Premi Sant Carles Borromeu de contes i narracions del Cercle de les Arts i de les Lletres d’Andorra, amb un tema que té la vida i la mort com a referents.
Josep Suñé destacà alguns capítols i determinades frases del llibre, i ressaltà la filosofia vitalista que en resulta.
Per acabar la seva precisa i acurada exposició, Suñé obsequià als presents amb unes enginyoses rimes dedicades a l’autor:
A la Fatarella i Rocaura
tenim un bon escriptor,
que com tot a n’esta vida
ha fet una evolució.
Ell nasqué a una casa humil,
paletes de professió,
però intuint crisi del totxo
va anar a la Diputació.
És un xicot ben plantat
i li agrada anar polit,
firma Josep Gironès
però per nosaltres és Garrit.
Ha escrit llibres de molts temes
sempre en llengua catalana
tots tenen algo especial
però cap com La cabana.
Està rebent força premis
i molts reconeixements
a veure quan et dediques
a fent un de naixements.
Que continuïn els èxits
i mantinguis la il·lusió
porta el nom del nostre poble
amb orgull i convicció,
dis que ets de la Fatarella
i triomfa com escriptor.
A continuació de l’aplaudiment a que en Josep Suñé es va fer mereixedor per la seva intervenció, Josep Gironès manifestà que la Fatarella era el seu referent literari i que, tant bon punt aconsegueix algun premi o si veu publicat algun llibre, immediatament ho comunica a la família i a les autoritats locals, per fer-los partícips de la seva joia.
També assegurà que escriure no és complicat i que en el cas de “Cròniques de morts, vius i delicats” havia escollit un tema considerat tabú per bona part de la societat, per tal de fer-lo evident i desdramatitzar-lo. Igualment assegurà que entre les 260 pàgines del llibre s’hi troben quaranta històries de les quals se’n pot treure alguns exemples per viure més feliços, això sí, sense donar l’esquena a la mort, ja que: “Només si pensem en la mort li trobarem sentit a la vida”.
Garrit també dedicà unes paraules al presentador, a qui qualifica de persona excepcional i carregada d’experiència, un personatge singular carregat d’una especial saviesa que la societat fatarellenca hauria de saber aprofitar.
Per acabar, va agrair a la Banca Internacional Banca Mora, d’Andorra, el patrocini del premi rebut; a la Cabana, la revista local, el seu esforç per fer visible la cultura; a l’Ajuntament de la Fatarella la seva dedicació al poble i el seu treball per conservar i difondre les tradicions locals, i tots els assistents la seva presència i escalf.
I la presentació s’acabà amb una degustació de coques del poble regades amb mistela, vi blanc i vi negre.
L’agutzil de Rocaura