martes, 29 de abril de 2008
Presentació del llibre
CASAL DE LA FATARELLA
Dissabte, 3 de maig de 2008, a les 19,30 hores: presentació del llibre La cabana,deJosep Gironès. L'obra, distingida amb el premi literari Vilad'Ascó 2007, serà presentada per l'alcaldessa de la Fatarella CarmePelejà i Anguera.
Opinió de Josep Termes sobre la Cabana
Fa un parell de dies vaig rebre la teva novela "La Cabana", que m'he llegit d'una tirada i molt a gust. Em sembla que retrates molt bé la vida de La Fatarella i la seva gent aprofitant el recurs literari d'unes dates històriques fonamentals. El final del llibre és vivíssim amb el retrat de la preparació dels Fets i del seu dramàtic desenvolupament. En conjunt fa un llibre imprescindible pel coneixement històric de La Fatarella.
lunes, 28 de abril de 2008
Article Tate Cabré - Suplement La vanguardia
Josep Gironès, escritor
Activando la Memoria histórica de la Terra Alta
Con un seco y contundente “Sóc nét d’assassinat” Josep Gironès revela el secreto de su novela La Cabana, basada en los “Hechos de La Fatarella” de 1937: la matanza de 32 payeses, por parte de la CNT-FAI, que se negaban a colectivizar sus tierras. Ademàs de activar la memoria histórica, Gironès utiliza la literatura como catarsis personal y colectiva. Rasga con un cuchillo ese aire denso de indignación que flota sobre la Terra Alta desde hace 70 años. Homenajea a su madre, cuyo llanto silencioso le acompañó durante toda su infancia. Y a todas las viudas, hijos y nietos que han preferido perdonar a vivir odiando. Reivindica que una vez pronunciados los historiadores, sean ahora las instituciones las que eximan a los descendientes de cargar con la losa de incertitud que siguen arrastrando.
El estigma de La Fatarella dibuja la hoja de ruta de este escritor apasionado de mirada directa, franca sonrisa y alambicada denominación de origen. Las construcciones de piedra seca de la Terra Alta, su arquitectura templaria, su gastronomía, su riqueza paisajística... Y también los refranes que allí se cuentan, las tradiciones que desaparecieron y las que se conservan... son sus temas; los frutos sabrosos de su corpus literario. Los ha cultivado en todos los géneros literarios y periodísticos posibles: desde la novela, el cuento o la biografía; hasta el ensayo, el artículo o los recetarios de cocina...
A Gironès se le adivina cuidadoso y perfeccionista. Por la la lisura de sus manos costaría adivinar que antes de escritor fue albañil. Con ese porte que es orgullo de raza -ya que se sabe descendiente de una de las diásporas del Call de Girona- y esas manos de tersura aristócratica construyó su casa en El Catllar. Allí reside ávido de saberes, disfruta de la vida y busca la paz, mientras recibe a diario a la musa de la inspiración. Desde el Tarragonès su seductora prosa transmite la adoración que siente por la historia y las gentes del omnipresente sur patrio, del que vive distante en quilómetros aunque, como Sabina, lo lleve en el cajón donde guarda el corazón.
PRESENTACIÓ AL CATLLAR
lunes, 21 de abril de 2008
La plumilla D'Antoni Coll - 21 d'abril 2008
'La Cabana' de Gironès
Ya son varios los libros de Josep Gironès que he leído, pero éste es el mejor: La Cabana (Cossetània), que por algo ganó el Premi Vila d'Ascó.Es una verdadera novela histórica en la que el lector puede reconocer perfectamente acontecimientos ciertos. El hilo conductor es la vida de una familia payesa de La Fatarella desde 1901 hasta 1937. Es una prueba de cómo la gente buena y sencilla es influenciada por los acontecimientos que van ocurriendo en Catalunya en este convulso primer tercio de siglo hasta desembocar en la tragedia de los Fets, cuando en un solo día fueron asesinados 32 agricultores del pueblo, entre ellos el marido de la protagonista.¡Qué bien se conoce Gironès la historia del país y con cuánta objetividad la relata! Los hechos y personajes que algún día recogerán los libros se entremezclan con gente que es anónima para la mayoría, pero no para sus familias.Si por Sant Jordi hay lluvia de libros, les recomiendo que se refugien en La Cabana.
Comentaris sobre " La cabana" D'Olga Xininacs
He acabat el llibre i em refermo en la meva opinió. És un llibre ric en diversos aspectes ben administrats que fan el substrat d'una bona literatura.
El personatge principal es manté ben portat a través dels capítols. És a dir, el fil conductor no s'entortolliga mai. Hi ha un acurat estudi i narració de les feines del camp a través de les èpoques, i una fermesa i convenciment que s'encomanen. És un llibre dels que 'comuniquen', que en dic jo. I no són fàcils de trobar, no et pensis.
Malgrat la duresa del territori i l'esforç humà, hi ha també la tendresa de les relacions familiars i les petites o grans satisfaccions que són més notables perquè han hagut de superar fortes dificultats.
Els Fets...són de païr difícil, i explicats amb unes seqüències visuals que et fan sentir l'olor de la pols, de la pólvora, de la sang."
viernes, 18 de abril de 2008
notícia
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE: LA CABANA
El dia 26 d'abril, a 2/4 de 8 del vespre, al Centre Cultural del Catllar (el Tarragonès), tindrà lloc la presentació del llibre La Cabana, de la mà del fotògraf, escriptor i geògraf Rafael López-Monné, en un acte organitzat per l'Ajuntament del Catllar i Cossetània Edicions.
La cabana és una novel·la històrica que té com a grans referents els Fets de la Fatarella de gener de 1937 i la història de Catalunya del primer terç del segle XX.
Els Fets de la Fatarella, esdevinguts a finals de gener de 1937, constituïren un dels episodis més punyents de la guerra, quan les milícies anarquistes entraren al poble i causaren trenta-dos morts entre la pagesia local.
Altrament, La cabana també és una novel·la d'amor, narrada en clau femenina per la protagonista del relat, en una narracióque explica la situació política, religiosa, sindical i social de la Fatarella més rural.
domingo, 13 de abril de 2008
Presentació dels premis literaris Vila d'Ascó 2007
La cabana fou presentada per Josep Suñé Blanch, exalcalde de la Fatarella, sindicalista agrari i pagès en actiu, qui valorà l'obra que dóna a conèixer els Fets de la Fatarella, alhora que repassa la història de Catalunya esdevinguda entre els anys 1901 i 1937, a més dels costums i tradicions de la vila.
L'obra ha aixecat molta espectació, més quan setanta anys després dels Fets encara no s'ha organitzat un acte d'honorança als trenta-dos pagesos que van ser assassinats pels anarquistes.
El dia 26 d'abril es presentarà el llibre al Centre Cívic del Catllar, a les 19,30 hores, mentre que a la Fatarella tindrà lloc al Casal, el dia 3 de maig, a les 19,30 hores.